„Teď je projekt ve fázi, že kolo je řízeno pomocí vysílačky. Dále chceme pokračovat tak, abychom byli schopni na létajícím kole mít živého člověka," řekl Milan Duchek z firmy Duratec, která se na projektu podílela se společnostmi Technodat a Evektor. Vzlet s živým člověkem by se mohl uskutečnit letos na podzim.

„Naší hlavní motivací při práci na projektu nebyl zisk nebo komerční zájem, ale splnění našich klukovských snů," uvedl člen řídícího výboru projektu Aleš Kobylík ze společnosti Technodat. Inspirací k projektu bylo také létající kolo Jana Tleskače z příběhů Rychlé Šípy Jaroslava Foglara a film Ukradená vzducholoď.

Firmy na projektu létajícího kola začaly spolupracovat v lednu 2011. „Napřed byla softwarová příprava, potom se začaly dělat mechanické věci toho kola jako například svařovat rámy a nakonec byla elektrika a vzhled," popsal Duchek. I přes značnou vzdálenost sídel zúčastněných firem tvůrci kola díky online systému neustále pracovali s identickým souborem dat.

Kolo o váze necelých 100 kilogramů s celkovým výkonem 54 kilowatů je zkonstruováno pomocí softwarových nástrojů Dassault Syst?mes, které umožnily virtuální testování kola. Firma Technodat zodpovídala především za vedení a koordinaci projektu včetně rozpočtu, který se pohyboval v řádu stovek tisíc korun. Výrobce rámů jízdních kol Duratec poskytl rám a bezpečnostní kryty vrtulí. Evektor pak mimo jiné spolupracoval při návrzích konceptů a výběru vhodné pohonné jednotky, baterie a vrtule.

Zdroj: Youtube