Podle pořadatelů má být festival povzbuzením pro křesťany a posílením jejich víry. Ředitel Awakening Europe Ben Fitzgerald dnes novinářům řekl, že pražská akce nemá propagovat jednu konkrétní církev. „Křesťané jsou víc naštvaní mezi sebou než na svět. Naše událost má připomenout tu jednoduchost, o níž mluví Ježíš, která se občas ztrácí mezi tím vším, co se děje v církvi," řekl.

Vladimír Boudník bez názvu aktivní grafika 1960. Výstava " Grafika a kresba 60. let ze sbírky KGVUZ" krajská galerie ve Zlíně.
Výstava ukáže Boudníkovy experimentální grafiky od rané tvorby

Pětisté výročí reformace

Organizátoři odkazují k letošnímu pětistému výročí reformace. „Je to také něco málo přes 600 let od doby, kdy se český učitel, Jan Hus, stal mučedníkem. A tady mě bůh osobně zasáhl poznáním, že nyní je čas na novou reformaci. Tato reformace nás však nemá rozdělovat, ale naopak spojovat ve společném záměru obrátit naše města zpět k bohu," uvádí Fitzgerald na webu akce.

„Spojila se spousta církví a denominací, očekávám, že to bude začátek něčeho nového," řekl Petr Kácha z Křesťanského společenství Praha. "Něco, co spustí, že tento národ, který byl v minulosti jeden z nejvíce křesťanských národů na světě, se jím znovu stane," uvedl. „Těší mě, že cizinci mají zájem o probuzení v České republice. Česká republika potřebuje probuzení z ducha svatého jako sůl a jsem rád za každou šanci zvěstovat toto evangelium," uvedl předseda rady Církve bratrské Daniel Fajfr, který akci Awakening Prague podpořil stejně jako biskupský vikář pro pastoraci Michael Slavík z pražského arcibiskupství.

Ilustrační foto.
Výstava ukáže, jak se různá víra projevuje v umění

Čtyři dny v ulicích Prahy

Pořadatelé uvádějí, že předchozí ročníky akce v Norimberku 2015 a Stockholmu 2016 přivítaly celkem přes 40.000 návštěvníků. Čtyři dny nabídnou multižánrové koncerty, životní svědectví, praktické biblické vyučování, workshopy a doprovodné umělecké aktivity v ulicích Prahy.

Na hlavní večerní program festivalu, který je v pátek, sobotu a neděli večer, je vstup zdarma. Na další program jsou v prodeji tři kategorie vstupenek. Standard za 300 korun umožňuje čtyřdenní vstup na všechny akce, vstupenka Blessing stojí 700 korun a umožní přispět na pořádání akce a vstupenka Kingdom umožňuje přispět více.