Přesvědčit se o tom mohli Pražané na festivalu silných piv, který v sobotu proběhl ve smíchovské restauraci U Krále Miroslava. „Máme tu padesát nejsilnějších piv Evropy. Obdobnou akci ještě nikdo v České republice nepořádal,“ řekl Deníku spoluorganizátor festivalu Daniel Šabík.
Podle expertů získávají silná piva na stále větší popularitě, a to zejména v západní Evropě. Jsou totiž chuťově velmi rozmanitá, dokonce rozmanitější než vína. „Pivních stylů a chutí je tolik, že čeští pivaři si ani nedokážou představit, že něco takového vůbec existuje,“ prohlásil šéf internetového magazínu Světpiva.cz a další z organizátorů festivalu Jan Kočka.
Co se síly piv týče, pomyslné první místo na festivalu zastupovala rakouská značka Samichlaus se svým čtrnáctiprocentním pivem. To je zhruba trojnásobek toho, co obsahuje běžná česká dvanáctka. A pozadu nezůstali ani čeští sládci. Ti se na festivalu silných piv prezentovali například šestadvacetistupňovou Zlatou labutí z Pivovarského dvora Zvíkov, která dokáže v zimních měsících pěkně zahřát.
Jedním z hvězd večera, dá–li se to tak nazvat, byla piva holanského pivovaru Brouwerij de Molen kategorie imperial stout, která jsou opravdovými „bonbonky“ pro fajnšmekry. Zrají totiž v dubových sudech po whisky.
Silné pivní speciály jsou o něco dražší než běžná piva. Cena jedné lahve se na festivalu pohybovala od padesáti korun do čtyř set. Vzhledem k tomu, že se tato piva nedají nikde v Česku koupit, a vzhledem k jejich síle, to zase není tak moc.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditV Praze se představila nejsilnější piva Evropy
Praha /FOTOGALERIE/ - O Češích se říká, že jsou pivním národem. Alespoň to tak vypadá při srovnání počtu vypitých piv na hlavu. Jak to ale vypadá se znalostmi? Svět piva totiž není jen o „desítkách“, „dvanáctkách“ a nějakém tom černém ležáku.
Kliknutím zvětšíte
V restauraci U prince Miroslava v Praze-Radlicích se 20. února 2010 uskutečnil Festival desítek, tj. nejsilnějších piv, která jsou typická na západ od našich hranic pro toto chladné období.
|
Foto: DENÍK/Vít Šimánek