Demonstrace v Česku mají podle organizátorů zahájit sérii celoevropských shromáždění proti islámu. První promluvil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, který v Ostravě vyjádřil nesouhlas s vládní politikou. Prohlásil například, že kabinet Bohuslava Sobotky kolaboruje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jeho projev ocenili účastníci demonstrace v Praze potleskem.

Demonstranti vyzývali vládu k demisi 

Lidé v metropoli zaplnili zhruba z poloviny náměstí Míru, kde se pražský protest odehrává. Někteří z nich mávají národními vlajkami a prapory, na kterých jsou vyobrazeny přeškrtané mešity.

Někteří účastníci demonstrace mají transparenty vyzývající k demisi vlády nebo nesouhlas s islámem. Na demonstraci dohlížejí policisté v uniformách i v civilu. Zatím se však protest obešel bez problémů.

V Ostravě vystoupila Vitásková

V Ostravě se ve středu na demonstraci sešla přibližně stovka příznivců hnutí Úsvit a Bloku proti islamizaci. Na podiu vystoupila například společná kandidátka do Senátu a předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Uvedla, že je proti přijímání migrantů v Česku. „Nejsme schopni se postarat o naše seniory či handicapované. Neumíme integrovat Romy," řekla.

Čtěte také: Vraťme se k evropským kulturním kořenům, vyzval prezident Zeman