Vyhláška se začala připravovat v roce 2013 poté, co novoroční ohňostroj odpalovaný z pontonu na Vltavě vyděsil labutě, které se pak zranily o trolejové vedení. Město dosud nemělo možnost ohňostroje odpalované z hladiny Vltavy regulovat.

Ohňostroje by nově mělo být zakázáno odpalovat v celé památkové rezervaci, z Vltavy či jejích ostrovů a z pozemků do 50 metrů od břehu, dále pak v okruhu 250 metrů od lůžkových zdravotnických zařízení, domovů pro seniory a postižené.

Vyhláška obsahuje i stávající omezení drobné pyrotechniky 

Výjimkou budou kromě silvestrovské noci také státní svátky kromě Velikonoc, Vánoc a Dne upálení mistra Jana Husa. K nim navíc vyhláška stanoví výjimku také pro 15. května. V předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého je součástí slavnosti Svatojánské navalis také odpálení ohňostroje z Vltavy.

Vyhláška obsahuje i stávající omezení drobné pyrotechniky, kterou lze odpalovat jen od 10.00 do 22.00 na 14 vybraných místech v Praze, jako je například holešovické Výstaviště nebo okolí Kongresového centra na Vyšehradě. Její porušení je přestupkem proti veřejnému pořádku.