Nekompromisně vyklizené náplavky, všechny lodě do odvolání ukryté v přístavech a na mostech nervózní lidé pozorující s vráskami na čele zuřivě hučící tok Vltavy. V pátek byla na prvním povodňovém stupni.

V sobotu může podle mluvčí Povodí Vltavy Michaely Pohůnkové dosáhnout až hranice druhého stupně povodňové aktivity, tedy průtoku až 1000 metrů krychlových za sekundu. Pražané se prý ale nemusejí ničeho obávat. „Město chrání vltavská kaskáda. V současné době je udržován nízký odtok z přehrad,“ vzkázala mluvčí. Do vodních děl na horním toku Vltavy sice podle Pohůnkové přitéká velké množství vody. Ta je ale zatím úspěšně zadržována. „Přehrady si již dříve uvolnily kapacitu,“ dodala mluvčí povodí. Hlavní příčinou vzestupu hladiny Vltavy v Praze jsou podle ní rozvodněná Berounka a Sázava.

Už ve čtvrtek večer rozhodla povodňová komise hlavního města o zastavení veškeré lodní dopravy v centrální části města. V pátek po 13. hodině nařízení vztáhla na celé území Prahy. Lodě musely odplout do ochranných přístavů. „Nejezdí ani žádný z přívozů,“ sdělil Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která v Praze zajišťuje hromadnou dopravu. Dodal, že zatím nedokáže odhadnout, kdy přívozy opět vyplují.

Uzavřená komunikace

Magistrát hlavního města upozornil i na uzavření komunikace Černošická mezi Lipencemi a Dolními Černošicemi na žádost starosty městské části Lipence.

„V noci na pátek byly vyklizeny zbývající náplavky a uzavřeny jsou od páteční osmé hodiny ranní,“ připojil mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Na Zbraslavi byl z preventivních důvodů osazen mobilním hrazením nejníže položený podchod. „Hrazení bylo rovněž instalováno u podchodu do Divadelní ulice u Hollara. Dále byla uzavřena protipovodňová vrata u hotelu Four Seasons,“ dodal Wolf. Mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek uvedl, že bylo nutné uzavřít i některé cyklostezky kolem Vltavy.

Víkendová prognóza hydrometeorologů počítá s kulminací Vltavy až v neděli dopoledne. Městská povodňová komise, stejně jako povodňové komise v jednotlivých městských částech jsou v pohotovosti.

Čtěte také: Černošicím hrozila evakuace