Nová strana si klade za cíl změnit poměry na místní radnici. Jejími členy jsou přitom lidé, kteří jsou v koalici se současným vedením radnice. To je spojené především s osobou bývalého starosty Milana Jančíka (ODS). Podle zastupitelů Strany zelených jsou tito lidé napojeni přímo na Jančíka a mají zajistit fungování současné koalice i po podzimních volbách.

Jednička kandidátky Eva Kalhousová, která před čtyřmi lety kandidovala na kandidátce Strany zelených, ale po volbách uzavřela koalici s Jančíkem, ve svém současném působení nevidí rozpor. Podle ní se s radní Matouškovou snažily prosadit alespoň některé ze svých vizí.

Tři notoricky známá jména

„V současnosti máme málo síly, ODS a ČSSD jsou silnější,“ řekla Kalhousová, která ve vedení Prahy 5 působí už dvacet let a vystřídala mezi tím několik politických stran včetně ODS. Dvojkou na kandidátce NOP je Gustav Šimáček, jednatel společnosti Akcent, která v minulosti od Prahy 5 koupila část Ženských domovů. Tento prodej dlouhodobě kritizovali Jančíkovi odpůrci, podle nich radnice nemovitost prodala pod cenou. Šimáček ale tvrdí, že s prodejem nemá nic společného, že podíl ve firmě zdědil po své zemřelé matce.

Na třetím místě kandidátky je současná radní Prahy 5 Jitka Matoušková, která má od městské části pronajatý dům v Prokopském údolí. Podle opozičních zastupitelů je tento pronájem pro radnici nevýhodný.