Průvod patří vedle koncertů romských hudebníků z celého světa tradičně k největším lákadlům festivalu. „Průvod všech umělců a profesionálních tanečníků se doslova protančí a prozpívá centrem Prahy. Bývá v něm přes 300 lidí," řekla mluvčí. Průvod vyrazí v poledne z Václavského náměstí na Staroměstské náměstí.

Khamoro v Praze poosmnácté

Romský festival Khamoro se v Praze koná poosmnácté. Pořádají ho nezisková organizace Slovo 21 a Studio Production Saga. Částkou 420.000 korun na něj letos přispělo hlavní město Praha. „Je to jedna z největších podpor, které poskytujeme festivalům odehrávajícím se v Praze," řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová. Festival považuje za důležitý především proto, že spojuje kultury a názory.

Lidé jezdí za Khamorem i na dovolenou

Producentka festivalu a výkonná ředitelka Slova 21 Jelena Silajdžič doplnila, že bez podpory města by festival nemohl fungovat. „Jsem přesvědčena, že podobný festival v takovém rozsahu neexistuje v žádném jiném městě. Každoročně jezdí za Khamorem i lidé na dovolenou," uvedla.

V dohledné době by mohlo Khamoro expandovat do měst na území bývalé Jugoslávie. Organizátoři o rozšíření do zahraničí uvažují již několik let, ale neměli na to personální zajištění ani finance. Nyní dostává tato myšlenka reálnější obrysy. Khamoro by mohlo spolupracovat se srbským Novým Sadem a chorvatskou Rijekou, které budou Evropským hlavním městem kultury. „V bývalé Jugoslávii je vztah k romské kultuře výjimečný. Uvidíme, jak tyto projekty dopadnou, ale vypadá to reálně," dodala Silajdžič.

Čtěte také:  Romský festival Khamoro začne koncertem na náplavce