Martin Štangl, Oldřich Sahajdák, Roman Paulus a Radek Kašpárek. To jsou čtyři mušketýři české gastronomie, kteří dokázali uspokojit ty správné chuťové buňky michelinského komisaře.

Čtěte také: Do Michelinského průvodce přibyla další pražská restaurace. Najdete ji v Karlíně

Eska je v průvodci nováčkem 

Nově se v průvodci objevila restaurace Eska, která získala ocenění po roce a čtvrt působení. Vyznačuje se tím, že zpracovává netradiční a pozapomenuté suroviny. „Smyslem Esky je podpora místních zemědělců a chovatelů," tvrdí šéfkuchař Martin Štangl. Nákupčí tak každý den objíždí okolní farmáře a nakupuje od nich suroviny jako jsou rajčata nebo bylinky. Specifikem Esky je i to, že otevírá už v osm ráno.

A čím si podle šéfkuchaře Ocenění Bib Gourmand zasloužili? „Je to díky poctivé a profesionální práci, kterou odvádějí kuchaři, číšníci, sommelierky a baristé na place," komentuje Štangl. „A samozřejmě díky skvělé atmosféře, která tu vládne," doplňuje. Zda bude mít ale ocenění vliv na sortu zákazníků, je podle něj zatím předčasné hodnotit.

Některé restaurace své hvězdy obhájily 

Jedním z úspěšných obhájců hvězdy je i restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. „Hvězdička je fajn," říká skromně šéfkuchař Oldřich Sahajdák. I on tvrdí, že je ocenění odměnou za dobře zvládnutou práci všech zaměstnanců. Podle něj se hosté o hvězdě moc nezmiňují. Očekávají zkrátka skvělé jídlo a příjemný servis. „Prostě pěkný zážitek."

Také Alcron si svou michelinskou hvězdu obhájil. Šéfkuchař Roman Paulus neopomene zmínit fakt, že když s restaurací začínali, byli někde daleko pod hvězdičkou a netušili, jestli vůbec mají v Česku šanci na toto ocenění dosáhnout.

Michelinská restaurace je o komplexním zážitku

Důležité je podle něj hlavně reagovat na podněty hostů. Kdyby totiž tuhle skutečnosti opomíjeli, špatně by dopadli. „Výmluva kuchaře, že je tak dobrý, že jeho jídlo hosté nechápou, je podle mě jedna z nejsprostších věcí, které může kuchař vyřknout," říká šéfkuchař Alcronu. „Jestli hosté nechápou jeho jídlo, tak si má vařit jen pro sebe a ne mít restauraci," dodává Paulus.

Michelinská restaurace podle něj není o tom, že jdete okolo a řeknete si mám hlad. Je to komplexní zážitek, na který se těšíte. Posledním mušketýrem, který prošel testem michelinského komisaře je Radek Kašpárek z restaurace Field. Prvně hvězdu dostali loni, rok od otevření. Nyní ji dokázali obhájit, což je podle něj mnohem náročnější.

Češi často hodnotí hlavně velikost porce 

Radek Kašpárek má rád výrazné chutě. Jde s chutí na hranu, často používá různé octy na dochucení. Sorta zákazníků je podle něj půl na půl. Cizinci si restauraci vyhledávají v průvodci a Češi jsou zase zvědaví. Je ale prý otázka, zda právě čeští hosté dokážou jídlo ohodnotit. „Nemyslím to špatně, ale Češi často hodnotí hlavně velikost porce," uzavírá Radek Kašpárek.

Pražské restaurace v Michelinském průvodci. Infografik.Zdroj: Redakce