Prostřednictvím fotogalerie si připomeňte otevření zrekontruovaného Malešického parku v říjnu roku 2013.

Pětatřicetiletá zdravotní sestřička Ivana Marková si po nedávné celkové revitalizaci nemůže park vynachválit.

„I když se u nás na desítce hodně spekulovalo o tom, že práce byly předražené, myslím, že výsledek stojí za to. Já si to tu pamatuji ještě jako dítě. Bylo to takové přírodnější," pousmála se Ivana s poukazem na jistou původní zanedbanost cest, laviček i nejrůznějších herních prvků.

„Ten park vznikl v 70. letech a čtyřicet let tu nikdo na nic nesáhl, tedy kromě vandalů. Teď jsou tu dráhy pro in-line i kola a zázemí pro vozíčkáře. To oceňuji, protože sem občas zajedeme i s babičkou, která už bohužel nemůže na nohy," svěřila se Ivana.

To, že veškeré úpravy parku stály bezmála sto dvacet milionů, příliš neřeší. Prý hlavně proto, že většinu zaplatily strukturální fondy Evropské unie. „Z peněz EU jsou mnohdy placeny totální nesmysly, ale Malešický park je podle mě příkladná investice," dodává Ivana.

Čtěte také: Veřejnosti se po revitalizaci otevřel Malešický park

Nyní už moderním rekreačním, relaxačním a sportovním „centrem" se patřičně chlubí i radnice Prahy 10. Má čím? Jsou zde dva okruhy pro cyklisty, jeden využitelný i pro in-line bruslaře, druhý zvlněný pro adrenalinové sportovce, nebo největší lanová herní sestava v Praze 10.

Vedle toho například herní prvky pro pejskaře. „Vysadilo se tam 350 nových stromů, přibylo 320 laviček, 60 odpadkových košů. Park je navíc zcela bezbariérový. Inspiraci jsme čerpali hlavně v Paříži," uvedl dříve pro Pražský deník mluvčí desítky Jan Charvát.

Levně a dobře?

„V oné bezbariérovosti si Malešický park drží pražské prvenství. Potřebám handicapovaných je přizpůsobeno takřka vše, včetně speciálního dětského hřiště. Hlavně díky tomu, že v Malešicích sídlí Česká asociace paraplegiků. Právě s jejími zástupci radnice tyto aspekty konzultovala," vysvětlil Charvát. Radnice desítky také už dříve odmítla jakékoliv předražení revitalizace.

„S ohledem na svoji rozlohu vychází cenově revitalizace Malešického parku ve srovnání s dalšími pražskými parky výrazněji levněji. V přepočtu na hektar parkové plochy jsou tak například náklady na hektar v malešickém parku 13 milionů korun. Pro srovnání náklady na rekonstrukci jedenácti hektarové Grébovky dosáhly 380 milionů korun (34 milionů korun za hektar - pozn. red.), revitalizace jednoho hektaru v Kaizlových sadech stála také více než 30 milionů korun," dodává radnice.

Čtěte také: Bývalá starostka Prahy 3 říká: Starosta musí především konat

10 let členství České republiky v Evropské unii.