Chcete si zkusit výrobu léků nebo zářivého lektvaru? Pak určitě navštivte stánek Střední zdravotnické školy Prahy 1 na výstavě Schola Pragensis, při které se letos v Kongresovém centru představuje 152 škol.

„Je to poprvé, co mám možnost pracovat s lidmi. Naše výuka probíhá většinou v laboratořích. Kvůli omezenému prostoru tady ale návštěvníkům nemůžeme ukázat nejzajímavější pokusy. Na ty se musí přijít podívat k nám do školy,“ říká Karolína Havlíčková, která na veletrhu představuje obor Aplikovaná chemie. Ve stánku se rozhodně nenudí. Za tři hodiny od zahájení veletrhu už se tady zastavily desítky lidí.

Od jezdectví po design

Na Schole Pragensis se představují střední školy státní a soukromé, gymnázia, konzervatoře, učiliště i vyšší odborné. Právě tady mají děti jedinečnou možnost vyzkoušet si, která střední škola by jim nejvíce vyhovovala, a rozhodnout se tak o své budoucnosti.

Pro návštěvníky jsou v některých stáncích připraveny ukázky žákovských prací, v jiných si zase mohou pochovat hada, seznámit se s první pomocí nebo zjistit, jak se jezdí na koni.

„Letos jsme se snažili dát školám více prostoru, aby ukázaly, co mohou dětem nabídnout. Stánky jsou uspořádány jako na náměstí, takže byly školy rozmístěny podle toho, jaký typ prezentace si zvolily. Letošní ročník má zatím největší účast v historii – prezentuje se tu o 17 vystavovatelů více než loni,“ popisuje veletrh Iva Kocourková z pražského magistrátu, která se na organizaci celé akce podílí.

Řemeslo žije!

Kromě škol má na Schole Pragensis dva stánky také projekt Řemeslo žije! Možnosti studia v zahraničí zde prezentuje ministerstvo školství a těm, kteří by si nebyli jisti, jakou budoucnost zvolit, mohou poradit odborníci z pedagogicko-psychologických poraden. V přízemí také magistrát zřídil stánek národnostních menšin a integrace cizinců.

Patnáctý ročník výstavy se snaží v rámci projektu Řemeslo žije! podpořit vzdělání s výučním listem.

„Za dobrou a fortelnou práci se není třeba stydět. Šikovné ruce potřebuje lékař i zedník,“ řekl při zahájení Scholy Pragensis senátor Milan Pešák.

Přehlídka škol bude probíhat ještě dnes od 9 do 18 hodin a zítra od 9 do 16 hodin. Vstup na akci je zdarma.

Ředitelka Andrea Čapková Deníku řekla: Pětinu žáků máme z veletrhu

Autorem plakátu, který letos reprezentoval Scholu Pragensis, je student Soukromé vyšší odborné školy umění a reklamy. Její ředitelka Andrea Čapková je spoluorganizátorkou akce.

Scholy Pragensis se již účastníte řadu let. Jak se za tu dobu proměnila?
Stánky byly dříve velmi jednoduché a statické. Když začali ubývat žáci, pochopily školy, že na veletrhu mají možnost přilákat uchazeče. Nyní při prezentacích každý ukazuje to nejlepší, co umí. Také je tu letos pro návštěvníky i vystavovatele přehlednější orientační systém.

Vy a vaši studenti se také podílíte na přípravě přehlídky.

Spolupracujeme s magistrátem, protože si myslím, že bychom měli něco dát za finanční podporu, kterou dostáváme. Naši studenti tedy pracují v infostáncích, provádějí průzkumy návštěvnosti nebo navrhují plakáty.

Přilákáte díky účasti na veletrhu hodně studentů?
Asi dvacet procent našich žáků se rozhodlo studovat u nás právě díky této prezentaci. Jsme vyšší odborná, takže naší cílovou skupinou nejsou návštěvníci, ale spíše žáci z ostatních vystavujích škol.