„Temperování v lavicích je součástí snahy pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky otevřít katedrálu co největšímu počtu lidí a přivítat zde nejen věřící, ale také milovníky varhanní hudby, pašijových her či gregoriánského chorálu," řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Připomněl, že katedrála má také nové ozvučení či osvětlení, které má mnoho možností, jak nasvítit chrám a opticky ho přizpůsobit různým akcím, které se v něm odehrávají.

V sedmi desítkách lavic jsou na míru vyrobené dečky, které mají v sobě topná textilní tělesa; z jednoho konce lavice vede nenápadný kabel, jenž potom směřuje pod podlahu. Památkáři měli podmínku, že se do mobiliáře bude zasahovat jen minimálně. Důležité také bylo, aby teplo nebylo příliš velké a neohrožovalo samotné lavice.

Pro vedení kabelů se využilo stávajících tras v kryptě nebo v kabelových kanálech z doby dostavby katedrály. „Pod většinou ze 16 bloků lavic ve staré i nové části jsou umístěny zdroje, které mění přívodní napětí 230 voltů na potřebných 24 voltů a napájejí jednotlivé sedáky," popisuje výsledné řešení projektový manažer Arcibiskupství pražského Petr Wollner.

Dečky mají nízký příkon a je o ně zájem

Plzeňská firma Applycon, která dečky dodala, již dříve podobně vybavila kostel sv. Prokopa v Letinech na Plzeňsku. Textilie využívala především pro výrobu oděvů. Spolumajitel firmy Milan Baxa ve čtvrtek uvedl, že zájem o temperování kostelních lavic mají další kostely v Česku, Německu nebo v Rakousku. Výhodou jsou podle něj i nízké náklady na provoz, dečky mají nízký příkon a ve svatovítské katedrále podle něj spotřebují asi čtyři kilowatty.

Vyhřívání se bude zapínat vždy před začátkem akce v katedrále a poté se opět vypne. Sedáky jsou vyhřívané na 30 stupňů, speciální vrstvení textilií zaručuje podle Baxy cirkulaci vzduchu, a tedy příjemný pocit pro ty, kdo na nich budou sedět.

Temperování zaplatila Nadace ČEZ. Celkové náklady včetně testování, vývoje prototypu a rozvodů činily asi 800 tisíc korun, uvedl Pištora. Premiéru budou mít dečky v sobotu od 18 hodin při mši ke cti sv. Cecílie.

Bude ji sloužit emeritní arcibiskup z Kolína nad Rýnem kardinál Joachim Meisner. Kardinál Duka během bohoslužby udělí čtyřem osobnostem Svatovojtěšské medaile a požehná základní kámen pro památník při budovaném Středisku míru v Osvětimi.