„Smyslem akce je upozornit na současnou situaci. O ní budeme chtít dál jednat," řekl člen Kliniky Jakub Ort. ÚZSVM podle něj nad centrem již zřejmě „zlomil hůl". Pochod, který doprovázela dvě auta s reproduktory, byl plánován jako karnevalový, řada účastníků si proto vyrobila masky. Součástí akce bylo akustické vystoupení a proslovy, lidé se rovněž vybavili transparenty na podporu Kliniky.

Demonstranti se zhruba v 14.30 hodin vydali z Jeseniovy před radnici Prahy 3, kde v několika proslovech podpořili setrvání kliniky a kritizovali vedení radnice, konkrétně starostku Vladislavu Hujovou (TOP 09) a místostarostu Alexandra Bellu (ODS).

„Důvody, proč musí klinika skončit, jsou čistě politické," řekl Arnošt z Kliniky. Ten jako druhý důvod konce uvedl, že Klinika ukázala, že lidé mají naději na jiný svět, z toho prý mají politici zřejmě strach. Ostatní řečníci zmínili aktivity, které se v Klinice konají.

Za skandování „Klinika žije, boj pokračuje" nebo „Nechte dýchat Kliniku" se následně vydali na náměstí Jiřího z Poděbrad, kam organizátoři naplánovali oficiální závěr pochodu. Na náměstí průvod došel krátce před 16. hodinou.

Útok na Kliniku

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad s povolením vlády původně budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce, nyní ji chce zpět.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před třemi týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Tento týden vyjádřila podporu centru Klinika třicítka spisovatelů. Ve společném prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát sociálním i kulturním centrem.

Podporu má Klinika i od 27 neziskových organizací nejen ze sociální oblasti, i podle jejich společného prohlášení má centrum smysl a blahodárný vliv na rozvoj občanské společnosti.

Čtěte také: Lidé si na Kliniku stěžovali, proto bude muset budovu opustit