Zpětným pohledem uplynulých čtyř let působí Hostivař i Horní Měcholupy jako by netknutě. Městská zeleň je samozřejmě o něco vzrostlejší a právě to vytváří působivý obraz zejména Hostivaři. Největší zásluhu lze samozřejmě připsat přírodě. Jenomže aby městská zeleň nedivočela, kladné body sklízí i radnice.

Tamní obyvatelé si totiž jejich životní prostředí vysoce pochvalují. Že prý čím je bydlení dále od centra, tím lépe. Dostupnost dopravy, řada nákupních možností a hlavně relaxační vyžití patří mezi nejčastěji jmenované důvody, proč by Hostivař za jinou pražskou čtvrt její obyvatelé zatím neměnili.

Ne už tak v Horních Měcholupech, kde si lidé sice výrazně nestěžují, nicméně v porovnání s Hostivaří jsou prý paneláky příliš blízko u sebe. Nastává tak problém s parkováním, protože šířka dopravních komunikací v poměru 
k hustotě zástavby je prý zoufale malá. Tyto výtky jsou adresovány i současným developerům, kteří údajně měřili stejným metrem jako jejich předchůdci.

Ilustrační foto.Nicméně dopravní infrastruktura je i v Hostivaři vnímána jako občasné nutné zlo. Zde jsou prý ulice o poznání širší, ale poplatky za parkovací místa za čtyři roky rovněž citelně vzrostly. Rostou zde i dopravní zácpy, i když se opravuje jen malý kousek silnice.

A zase vítězí názor, že s návratem léta je leccos zapomenuto a Hostivaři se v Praze nic nevyrovná. Pomyslné královské žezlo v názorovém spektru proto neochvějně třímá hostivařská přírodní nádrž – kdeže nějaké ohraničené bazény, ať už jsou kdekoliv!

Jsou to právě čtyři roky, kdy radnice tamní obyvatele obohatila o další kulturně historickou zajímavost – Naučnou stezkou historií Hostivaře. Stezka je vedena památkově chráněným prostředím zóny Stará Hostivař, přírodou 
v okolí Hostivařské přehrady, dále pak ulicemi až do lesoparku.

Všechny cesty vedou na Košík. To je okřídlené úsloví lidí z periferie, protože zmíněné sídliště bylo kdysi synonymem urbanistického nevkusu. Dokonce se tradovalo, že ho někdejší pražský komunistický pohlavár Antonín Kapek nechal postavit z pomsty ke stranickému rivalovi.

Ani nyní nelze toto sídliště přehlédnout. Leč oko se již odporem nezavírá. Uplynulé čtyři roky řadu paneláků „obarvily“ do vkusného optického rámce. Světe div se, na své si přišli i graffiti, kteří neničili fasády domů. Své pestrobarevné obrazce naopak zvěčnili například na příjezdových rampách okolních obchodních center.

A je to opět Hostivař, která má nejstarší centrum zábavy, sportu zdraví a obchodu. Existuje již deset let a další desetiletí jistě i bude. Snad vytrvá 
i radnice Prahy 15 ve svém úsilí nedovolit na jejím území vzniknout jediné nové hazardní herně. Protože tato městská část nejsou jen Horní Měcholupy nebo Hostivař.

Do územní správní působnosti radnice totiž ještě patří Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice a Štěrboholy. Což jsou již skutečné periferie české metropole, ale i zde bydlí lidé. Spíše budou bydlet další, protože za uplynulé čtyři roky si část té které lokality zabrali developeři. Ti nové byty postaví, ale charaktery obyvatel pochopitelně nedodají. Protože příjemné prostředí kdekoli mohou udělat zase jenom lidé.

Fakta o Praze 15Počet obyvatel: 30 066
Rozloha: 1.026 hektarů
Starosta: Pavel Klega (ODS)
Koalice: ODS, CSSD a Nezávislí
Volby 2010: vyhrála ODS (9 mandátu) TOP 09 (8 mandátu), ČSSD (8 mandátu), Nezávislí (3 mandáty)
Volební období 2010 - 2014: zastupitelstvo má 28 členů
Volební období 2014 - 2018: zastupitelstvo bude mít 31 členů

Ilustrační foto.

Palec nahoru

Radnice stále hospodaří bez dluhů – i přesto, že se zejména stát a Praha zadlužují hrozivým tempem, hospodaření na radnici MČ Praha 15 je bez jediného úvěru. Není žádný záměr, který by opravňoval zastupitele Patnáctky zatěžovat budoucí generace dluhy, jejichž složité splácení by ohrozilo samu její existenci.

Mateřské školky – v městské části přibylo 220 nových míst, což je celkového počtu školek o jednu třetinu míst více.

Rekonstrukce objektu Bolevecká – radnice objekt přeměnila na školku a Centrum předškolního vzdělávání.

Nové dopravní hřiště u ZŠ Veronské náměstí – nezůstalo jen u toho, vzniklo rovněž u ZŠ Křimická, jakožto vybudování oddechových míst.

Radnice postupně vybavuje nejen dětská hřiště herními prvky – stejně tak renovuje místa, která byla při původní výstavbě sídlišť pouze vyasfaltovaná. 

Městská část Praha 15 patří mezi nejzelenější městské části s 50 procenty výměry zeleně.

Palec dolů

Současná velmi nevyhovující spolupráce s pražským magistrátem proti vůli radnice magistrát povoluje nesmyslné dopravní uzavírky, které působí v městské části dopravní kolaps a také nevhodnou zástavbu na území MČ Praha 15, která obtěžuje občany a zahušťuje naše území.

Nečistota kolem některých bytových objektů zejména u studentských kolejí v Hostivaři. Dále pak zastávky MHD podél hlavních komunikací směrem na Skalku.

Závadové osoby v blízkosti obchodních center sice problém celé Prahy, avšak ani Horní Měcholupy nebo Hostivař nejsou přítomností osob bez přístřeší taky nijak ušetřeny.

Majitelé psů v městské části Prahy 15 nejsou viditelné zákazy volného pobíhání psů v některých parcích nebo jiných lokalitách, na které se případný zákaz vztahuje. S majiteli psů souvisí i patřičný úklid exkrementů.

Anketa: Jak se vám žije na Praze 15?

Dejan Stojkovski, (37), technik: V Hostivaři bydlím teprve od letošního července. Tuto lokalitu jsem si však dobrovolně zvolil kvůli nádherné zeleni a příjemnému prostředí vůbec. V blízkosti je přehrada nebo dopravní dostupnost. Akorát občasné dopravní zácpy kvůli opravám silnic mi tady trochu vadí.

Elizabeta Bendos, (18), studentka: Nemohu si na zdejší život nijak stěžovat. Jsem ještě natolik mladá, abych si život užívala a tady k tomu mám dost kulturních příležitostí. Kdyby si měla vybrat, kde bych svůj další život měla strávit, pak buď v Hostivaři nebo 
i Horních Měcholupech. Jsem městské dítě.

Jan Borecký (32), IT specialista: Přistěhoval jsem se do Hostivaře před dvěma roky. Bydlím v pěkném udržovaném paneláku a sousedské vztahy neřešíme, protože nejsou ani žádné komplikace. Jen mi trochu vadí blízkost školy 
u domu – študáci na parkovišti někdy zbytečně hodně protáčejí motory.

Ludmila Bohdaškina (20), vysokoškolská studentka: Marně přemýšlím, na co bych si tady stěžovala. Horní Měcholupy se mi líbí už kvůli tomu, že mám blízko zastávku autobusu. Za dalším rohem mám obchoďák a v podstatě malou procházkou dojdu do mládežnického klubu. Jen mi připadá, že je tady asi dost starých lidí.

Ilustrační foto.