Skupina, která za Vnitroblockem projektem stojí, už má s podobnými projekty zkušenosti. V minulosti spustili dva oblíbené prostory - Radlickou kulturní sportovnu, která funguje od konce roku 2013, a Kavárnu co hledá jméno, otevřenou od letošního května.

Prostor pro kreativní duše 

Po předchozích dvou úspěšných projektech se nyní parta z Prahy 5 přesunula na sedmou městskou část, kde si od soukromého majitele pronajala celý zchátralý dům i s přilehlou ulicí. Má v plánu zde zařídit prostor „pro všechny kreativní duše kavárenské povaleče, jedlíky, tanečníky, pro všechny s láskou k designu a módě, umělce a hlavně všechny, kteří milují Prahu a život."

„Baví nás dávat starým prostorám druhou šanci, takže jsme se teď rozhodli vzít si do pronájmu obrovský barák i s ulicí, která k němu přiléhá. Chceme v prostoru dělat věci, které u nás zatím moc nejsou," vysvětlila za autory celého projektu Kateřina Šandová.

Kavárna, obchod s módou i kino 

Zatím není úplně jasné, co všechno lidé v multifunkčním prostoru nakonec najdou. Podle autorů však zcela jistě půjde o netradiční prostor, kde si přijde na své leckdo. „Bude tam taneční studio Sector, obchod s módou od českých a slovenských designérů, k tomu kavárna, malé kino a spousta dalších věcí, které ještě nejsou přesně rozhodnuté," vyjmenovala Šandová.

Celý prostor bude vypadat podobně jako v současnosti, samozřejmě s nutnými úpravami a rekonstrukcí. Finanční prostředky si autoři projektu obstarávají sami, i když v minulosti v případě Radlické sportovny využili crowdfundingového webu Hithit, na kterém se jim podařilo nasbírat od lidí slušnou částku.

Projekt Art District 7

I když finančně všechny náklady pokrývají sami, autoři Vnitroblocku rádi uvítají každého, kdo by chtěl přiložit ruku k dílu. „Vždycky jsme strašně rádi, když lidi přijdou, třeba pomůžou, ptají se nás, co to vlastně děláme a řeknou nám, co jim v Praze chybí," popsala Šandová s tím, že lidé i často sami píšou, jestli můžou nějak pomoci, například půjčit sbíječku či jiné nářadí.

Iniciativu podporuje také radnice Prahy 7. Její vedení začátkem letošního roku představila projekt Art District 7, který má podporovat umělecké a kulturní aktivity na území Holešovic a Letné.

Oživení Holešovic 

„S autory jsme se sešli a byla jsem se ve Vnitroblocku i podívat. Rozhodně projektu fandíme a jsme rádi, že se snaží o oživení Holešovic a prostoru, který tam dlouho ležel ladem. Jediné, co jim klademe na srdce, je, aby byli co nejvíce v souladu s obyvateli vnitrobloku a aby je včas informovali, co se bude v prostoru dít," uvedla radní sedmičky pro kulturu a sousedské vztahy Hana Třeštíková s tím, že i když městská část projekt finančně nepodporuje, mají autoři samozřejmě možnost zažádat o přidělení peněz v příslušném grantovém programu.

Prostor by se měl otevřít v následujících měsících, i když s přesným termínem jsou autoři opatrní. „Už jsme se z předchozích dvou projektů poučili, že je lepší neříkat přesné datum. Na Radlické to bylo tak, že jsme chtěli otevírat v září a nakonec jsme otevírali až v prosinci. Od té doby raději říkáme, že otevřeme brzy," zakončila s úsměvem Šandová.

Čtěte také: Veřejný prostor oživují sportovci. Spolek rozcvičil parky na Devítce