Budovy zcela bez vlastníka se v hlavním městě dají spočítat na prstech jedné ruky. Problematické se v metropoli jeví zejména ty případy, kdy není jasný spoluvlastník. Takových domů se v hlavním městě vyskytuje přes čtyři a půl tisíce.

Často se také u jednoho objektu objevuje více neznámých spoluvlastníků najednou. Obecně se ale v hlavním městě majitele daří úspěšně dohledávat. „Lidé se nám sami hlásí a žádají informace, jak postupovat," okomentoval mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech veřejných Radek Ležatka. Za poslední rok a čtvrt úřad vyřešil přibližně 600 pražských případů.

Pozemky v radotíně patří nakladatelskému spolku 

Hlavní město také disponuje řadou pozemků s nejasnými vlastníky. Zajímavostí jsou například pozemky v Radotíně, které jsou zapsané na akciový spolek FIRMA RODINA. „Tento nakladatelský spolek, který vydával například časopis List paní a dívek či časopis Pražanka, zanikl už v roce 1951 znárodněním," připomněl Radek Ležatka.

Úřad pro zastupování státu ve věcech veřejných momentálně dohledává listiny potřebné pro zápis do katastru nemovitostí ve svůj prospěch. V rámci budov je metropole oproti ostatním krajům rekordmanem v počtu neznámých spoluvlastníků u bytových domů, těch v Praze schází celkově devatenáct.

U domu v Košířích není jasných pět majitelů 

Z celkového počtu devatenácti nejasných spolumajitelů v Praze dominuje jednoznačně objekt v Praze Košířích. U domu totiž není jasných hned pět spolumajitelů, z nichž tři, přestože se jedná o Čechy, bydlí v zahraničí. Jako bydliště tak mají uvedenou Brazílii, Španělsko a Portugalsko.

Čtvrtý spolumajitel údajně bydlí přímo v Košířích a u posledního je pro změnu adresa neznámá. Metropole pak postrádá více než padesát spolumajitelů garáží. Pětice neznámých mužů například vlastní garáž ve Strašnicích. Přestože všichni mají uvedené, že bydlí v Praze, není jasné, o jaké konkrétní osoby se jedná.

V Malešicích je objekt, který má dvacet jedna spoluvlastníků 

V kategorii objekty k bydlení jsou raritou Malešice. U jednoho z objektů v této čtvrti je totiž neznámých celých dvacet jedna spoluvlastníků. U většiny z nich je adresa neznámá. Navíc v seznamu se velmi často opakuje příjmení Křížek a Křížková.

Malešicím šlape na paty čtvrť Libeň. V seznamu se totiž objevuje celkem pětkrát. Navíc u jednoho z objektů není dohledatelných devatenáct spolumajitelů, z nichž většina nemá známou adresu bydliště. Dva poslední by ale měli bydlet v zahraničí, v Rotterdamu a Londýně.

Rodinné domy postrádají spoluvlastníky i v Kobylisích 

Specialitou v rámci rodinných domů je rozhodně Újezd nad Lesy, kde u jednoho objektu není jasných sedmnáct majitelů. Zvláštností je, že většina z nich by přímo v Újezdu měla bydlet, kde přesně, ale není často jasné.

Množství majitelů navíc nese jméno Rejsek či Feřt, případně přechýlené podoby těchto jmen. Rodinné domy postrádají také spoluvlastníky často v Kobylisích, kde jsou čtyři takové objekty. Na číslo sedm se šplhá počet těchto objektů například v Záběhlicích.

V Praze je patnáct nejasných vlastníků chat

V rámci domů určených k rekreaci, respektive chat, je na tom hlavní město v porovnání s ostatními regiony dobře. Nejasných vlastníků chat je v hlavním městě patnáct. Nejproblematičtější situace je z tohoto hlediska v Záběhlicích, kde u jedné chaty nejsou jasní čtyři vlastníci. Všichni navíc bydlí v Praze, a to ve Slatinách.

Čtěte také: Developer vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých vil na Letné