„V roce 2010 mělo omezenou mobilitu 68 procent klientů domovů pro seniory, zatímco v roce 2015 tento podíl vzrostl na 78 procent. V domovech se zvláštním režimem se během tohoto období zvýšil z jedné poloviny na dvě třetiny," uvedla v aktuálním vydání měsíčníku Českého statistického úřadu Helena Chodounská z oddělení statistiky výzkumu. V roce 2007 tvořili klienti s pohybovými omezeními tři pětiny obyvatel domovů pro seniory.

Ilustrační foto.
Domovy a odbory: Chybí pečovatelé, hrozí omezení péče o seniory

V roce 2007 pracovalo se seniory a postiženými osm tisíc zaměstnanců

Na přibývání lidí ve vážnějším stavu v zařízeních poukazují odbory i Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Podle nich je nyní náročnější péči zajistit. O klienty se v zařízeních předloni přímo staralo asi 15 tisíc pracovníků. V průměru si podle ročenky vydělali 17.952 korun hrubého. V roce 2007 přímo se seniory a postiženými pracovalo 8000 zaměstnanců.

Průměrný výdělek dosahoval 14.416 korun. Pečovatelů a pečovatelek ale v sociálních službách přibylo od roku 2007 do roku 2015 jen osm desítek, předloni jich ministerstvo práce evidovalo 2865. Jejich příjem byl průměrně ještě o stokorunu nižší než odměna ostatních sil v přímé péči.

Ilustrační foto
Na sociální služby rozdělí zastupitelé skoro miliardu

Domovů pro seniory přibylo 

Podle odborářů a poskytovatelů péče právě kvůli nízkým příjmům pracovníci z oboru odcházejí a nové zaměstnance se nedaří najít a udržet, nyní tak chybí až desetina personálu. Vedení některých zařízení už kvůli nedostatku pracovníků zvažuje snížení kapacity a omezení péče. Asociace a odbory žádají vládu, aby zajistila sumu na zvýšení platů a mezd v sociálních službách.

Domovů pro seniory od roku 2007 v ČR přibylo, míst je v nich ale asi o 4000 méně. Standard se totiž zvyšuje a přibývá jednolůžkových pokojů. V roce 2007 v nich mohlo bydlet asi 11.300 lidí, na konci roku 2015 zhruba o 1300 víc. O tisícovku naopak ubylo tří a vícelůžkových místností, předloni jich bylo 1740.

Potřeba péče ještě poroste 

Za poslední desetiletí se výrazně zvedla poptávka po péči o lidi s demencí a Alzheimerovou chorobou. V roce 2007 fungovalo 75 domovů se zvláštním režimem s asi 3800 lůžky. V roce bylo zařízení 276 a lůžek kolem 15.500. Podle demografů potřeba péče ještě poroste. Život v Česku se totiž prodlužuje a seniorů bude přibývat.

Podle Chodounské senioři nad 65 let tvořili víc než dvě třetiny těch, kteří pobírají od státu příspěvek na péči. V průměru na tisícovku lidí nad 65 let připadá v Česku 120 příjemců příspěvku v seniorském věku. Nejvyšší poměr je ve Zlínském kraji, kde je to 147 příjemců.

Seniorka. Ilustrační foto.
Příběh pražské seniorky Marie Durasové: Nešetřím, protože žiji z emocí a zážitků

Následuje Vysočina a Jihomoravský kraj. Nejméně seniorů na tisíc starších obyvatel dostává příspěvek v Praze, a to 87. "Regionální rozložení může ovlivňovat také rozmístění a dostupnost pobytových zařízení sociálních služeb," uvedla Chodounská. Počty domovů, lůžek, klientů i pracovníků ve vybraných letech: