Za priority českého partnerství s Čínou označil především to, aby do ČR přišlo více čínských finančních institucí a čínských investic, které by podpořily zaměstnanost v ČR. "No a snažíme se zvýšit export českých potravin, české zemědělské produkce do Číny. Protože když jsou v současnosti v Evropě velké přebytky a klesají ceny mléka a vepřového, tak vidíme Čínu jako možné odbytiště i pro naše zemědělce," vysvětlil Sobotka.

Sobotka se summitu účastní potřetí a chce ho využít i k bilaterálním schůzkám se svými protějšky z evropských zemí. Cílem pravidelného setkání prezidentů a premiérů je stanovit oblasti strategické spolupráce s Čínou, uvedl úřad české vlády.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun.

V souvislosti s obchodem s Čínou se v posledních dnech ale rozvinula v Česku debata. Spor o vzájemných vztazích vyvolalo setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl odletět na pracovní návštěvu Číny, čínští ministři mu však schůzku zrušili. Důvody mu čínská strana nesdělila a neznala je ani čínská velvyslankyně v Praze Ma Kche-čching, s níž o zrušení cesty hovořil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Debata o přílivu čínských investic do českých firem se rozproudila před několika dny právě s souvislosti s návštěvou dalajlamy v Praze. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding. Zeman také řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) není správně informován, když tvrdí, že české firmy litují spojenectví, která při návštěvě čínského prezidenta uzavřely.

Součástí Sobotkovy delegace bude podnikatelská mise, kterou povede viceprezidentka Hospodářské komory České republiky Irena Bartoňová Pálková. Podnikatelé se zúčastní fóra, které naváže na politickou část summitu. Návštěvu podnikatelského fóra plánuje i Sobotka. V neděli také navštíví lotyšskou výstavu o Karlu IV.

Schůzky ve formátu 16+1 probíhají každoročně od roku 2012. S Čínou na nich diskutuje 11 členů Evropské unie a pět dalších zemí z Balkánu. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie.