Letos v červnu se k pravé části politického spektra hlásilo 35,4 procenta dotázaných. S levicí sympatizovalo 26,9 procenta respondentů a ke středu se hlásilo 27,4 procenta lidí.

Vyhraněně levicoví jsou zejména voliči komunistické strany. Převážně do levé části spektra sebe řadí i stoupenci ČSSD, plyne z výzkumu. Naopak výrazně pravicově orientováni jsou příznivci ODS a TOP 09. "V menší míře pravicová orientace převládá i u těch, kdo preferují ANO či KDU-ČSL," zjistilo CVVM.

Sněm TOP 09, na kterém byl novým předsedou zvolen Miroslav Kalousek, pokračoval 29. listopadu v Praze.
Dotaci 50 milionů na Čapí hnízdo bude muset Česko vrátit, říká Kalousek

K levici se více hlásili starší lidé a respondenti se středním vzděláním bez maturity. Výrazně se sebezařazení na levopravé škále politické orientace liší i podle hodnocení životní úroveň svojí domácnosti. Lidé, kteří ji považují za dobrou, poněkud více tíhnou k pravici. "Naopak dotázaní se špatnou životní úrovní spíše inklinují k sebezařazování do levé části spektra a výrazně méně často se řadí na pravici," zjistili sociologové.

Z dlouhodobého hlediska se Češi letech 2004 a 2007 a znovu mezi roky 2010 a 2011 zařazovali spíše na pravici. V letech 2012 a 2013 naopak výrazně převážilo sebezařazování na levou stranu politického spektra. Od podzimu 2014 do konce roku 2015 byl podíl příznivců levice a pravice přibližně vyrovnaný. "V posledním období zastoupení levice opět začalo zřetelně klesat," uvádí CVVM. Souběžně dochází k nárůstu podílu lidí, kteří se řadí do středu škály.

Průzkum CVVM se konal od 5. do 18. června. Zapojilo se do něj 983 obyvatel ČR ve věku od 15 let

Čapí hnízdo.
Čapí karty? Kauzy, které možná ovlivní volby