„Jsme tady, abychom ukázali Palestincům žijícím v Izraeli, že nejsou sami, jsme na jejich straně, proti jejich vyhánění a proti apartheidu," řekl Salah Abdel Fattah z Palestinské­ho klubu.

Palestinci drželi tabulky s nápisy „Náš národ vznikl, aby přežil a zůstal ve své vlasti", „Podle mezinárodního práva Palestinci mají právo na návrat do jejich historické vlasti" a také palestinské vlajky s černobílozelenými pruhy a červeným klínem a portréty židovského spisovatele Franze Kafky.

Nezájem o dění v Izraeli a Palestině

„Kafka je pro nás člověk, který měl rád svobodu. Chceme poslat zprávu, že jsme Palestinci, víme, že Kafka byl Žid, a my nejsme proti Židům. Můžeme žít v jedné zemi spolu, Židé, křesťané i muslimové," řekl Salah Abdel Fattah. Řešení dlouholetého izraelsko-palestinského konfliktu vidí v mírovém procesu, všichni by podle něj měli žít v míru v jedné zemi.

O situaci na Blízkém východě se podle zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění z konce loňského roku zajímá jen třetina Čechů, naopak většinu, 67 procent, dění v Izraeli a Palestině nezajímá.

Stát Palestina byl vyhlášen 15. listopadu 1988 přijetím jednostranné deklarace nezávislosti Národní radou Organizace pro osvobození Palestiny. Rozsahem šlo o nově zkonstruovaná, tzv. palestinská území definovaná podle hranic z roku 1967 s hlavním městem Jeruzalém. K 27. září 2013 uznalo Stát Palestina 134 ze 193 členských států OSN.

Čtěte také: Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti norské sociálce