V metropoli totiž úřadují kšeftaři slibující, že kartu v modrých zónách seženou. Jediné, co pro to musí dotyčný udělat, je zaplatit pár tisíc korun. Celý princip spočívána jednoduché fintě.Zprostředkovatel si vyhlédne člověka, jenž má v městské části hlášený trvalý pobyt, ale nevlastní vůz. Nabídne mu, že když si na sebe nechá přepsat vozidlo jeho klienta, dostane finanční obnos a poté, co si tamější obyvatel kartu na vozidlo zakoupí, převede auto zpátky na původního majitele.

Na vlastní oči

Podobný pokus se ve čtvrtek vpodvečer odehrál přímo před zraky redaktora Deníku v restauraci Bílá vrána v Praze 3. Zhruba čtyřicetiletý muž střední postavy si tu vytipoval asi osmdesátiletou místní stařenku s doprovodem, a nabídl ji pět set korun, pokud bude moci na její jméno kartu zařídit.

Reportérům televize Prima se dokonce před několika dny podařilo kontaktovat realitní kancelář, která podobné služby údajně rovněž nabízela a dokonce je inzerovala i na internetu. U realitní makléřky Ivy Dlouhé, jež hrála ve zprostředkování prodeje roli, už redaktoři Deníku vydávající se za zájemce včera nepochodili. „Ne, kartu vám sehnat nemůžu,“ řekla do telefonu.

Má to háček

O tom, že se podobné obchody dějí, mají ponětí i některé radnice. „Před pár dny nám přišel mail od občana a na praktiky nás upozornil. My jsme jeho postřeh ihned předali státnímu zastupitelství pro Prahu 1,“ sdělil mluvčí první městské části Alexandr Koráb.

Podle mluvčího radnice Prahy 3 Jana Sotony má ale celý podvod jeden háček.Jde oto, že po převodu vozidla zpátky na člověka bez trvalého bydliště je karta neplatná. „Městští strážníci mají databázi, která se neustále obměňuje, a díky čipům jsou schopni vozidlo s kartou ale majitelem bez trvalého pobytu ihned odhalit. Platnost karty končí i v okamžiku, kdy je vozidlo i se sedmisetikorunovou známkou prodáno někomu jinému,“ objasnil Sotona.

A co pak člověka, který si k takto získané kartě pro parkování dopomůže, čeká? „Když stojí s neplatnou kartou v zóně, tak jedině odtah,“ řekl ředitel městské policie pro Prahu 3 Dušan Machoň.

V Praze 7 už za 14 dní trvání zón odtáhli do včerejšího dopoledne 340 automobilů. Podle ředitele zdejší městské policie Jiřího Vacka se zatím ani s jedním případem neplatné karty nesetkali, je to však zřejmě pouze otázka času.