Brána u letohrádku i myslivna stojí u jihozápadního okraje nejstaršího pražského parku. Myslivna dostane novou střechu a vnitřní schodiště do podkroví, kde jsou umístěné sklady. Odstraněná bude od historického objektu novodobá veranda.

Myslivna je součástí památkově chráněného areálu Místodržitelského letohrádku. Původně jako gotický lovecký zámeček Vladislavem Jagellonským koncem 15. století. Vstupní brána Místodržitelského letohrádku v Praze byla vybudována v roce 1814, kdy byla dokončena přestavba areálu do dnešní novogotické podoby.

Investice do oprav

Restaurátoři na ní pracovali od července, město oprava stála 1,3 miliardy korun. Do brány zatékalo, což narušilo statiku její horní části. Odstraněné byly také neodborné zásahy z minulosti. Před necelými šesti lety dekorativní část brány poškodilo projíždějící nákladní auto.

Před dvěma lety město investovalo 3,3 milionu korun do opravy sesouvajícího se svahu pod letohrádkem. Firma zároveň opravila poškozené mlatové povrchy cest, postavila opěrné zdi se zábradlím a zakázka se týkala také rekonstrukce navazujících poškozených zpevněných ploch pod hrází bývalého Rudolfova rybníka ve Starém parku. Dalších více než devět milionů stály úpravy vodních ploch, které letos skončily.

Přípravy na opravu Šlechtovy restaurace

Město připravuje také opravu Šlechtovy restaurace. V září vypsalo veřejnou zakázku, práce by tak mohly začít na jaře. Oprava by měla vyjít na maximálně 169 milionů korun.

Stromovka neboli Královská obora je jedním z nejstarších parků v Praze. Založil ho zřejmě v roce 1268 český král Přemysl Otakar II. jako loveckou oboru. Pro veřejnost byl poprvé otevřen v roce 1804.

Čtěte také: Rotunda sv. Václava je opravena a bude se otevírat pro veřejnost