Vína z botanické zahrady si získávají stále větší oblibu a jsou velmi ceněná jak znalci, tak laickými milovníky.

„Díky přírodním podmínkám dozrávají naše hrozny do vysoké cukernatosti. A s vysokým nasazením našich zaměstnanců se nám daří produkovat vína té nejvyšší kvality," říká Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry, a pokračuje: „Naše vína jsou pravidelně oceňována na předních vinařských soutěžích. Nejnovějším úspěchem je zlatá medaile v Grand testu časopisu Wine&Degustation, kterou získalo víno Müller Thurgau z právě křtěného ročníku 2012."

Představení každého ročníku je netrpělivě očekáváno a víno pravidelně křtí zajímavé osobnosti. První ročník zpracovaný na vinici, tedy ročník 2009, pokřtila herečka Iva Janžurová společně s Václavem Postráneckým. Kmotry dalších ročníků byli herci Zlata Adamovská, Petr Štěpánek a Jan Kanyza a také mistr etikety Jaroslav Špaček. Letošní ročník pokřtil gastronom Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu, autor kuchařek a internetového pořadu Peklo na talíři a v neposlední řadě velký milovník dobrého vína.

Roman Vaněk pokřtil tato vína ročníku 2012: Bílé z botanické, Muškát moravský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Modrý portugal a Rulandské modré – rosé.

Jedna z největších pražských vinic

Vinice sv. Kláry je svou rozlohou 3,5 ha jednou z největších pražských vinic a na svém místě se pravděpodobně rozkládala již za vlády Václava II. Od roku 1995 je vinice v péči Botanické zahrady a na dlouholetou tradici výroby vín bylo znovu navázáno v roce 2003. Do roku 2008 se hrozny zpracovávaly ve vinařství Chloumek na Mělníku a od roku 2009 se víno vyrábí přímo na vinici v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.

Vína z hroznů vinice sv. Kláry jsou odrůdově typická, svěží, harmonická a chuťově čistá. Kromě odrůdových vín nabízí vinice také cuvée Bílé z botanické a vína slámová. Vinice navíc slouží i jako expozice, a tak se mohou návštěvníci na vinařské naučné stezce seznámit se všemi u nás povolenými odrůdami stolními i moštovými. Součástí vinice je i historický vinařský lis z roku 1801. Všem, kdo by se o víně z botanické zahrady chtěli dozvědět více, nabízí zahrada možnost exkurze ve sklepě s doprovodnou degustací či degustace přímo ve viničním domku.