S Čínou spolupracuje například také soukromá Vysoká škola finanční a správní (VŠFS), která v roce 2014 podepsala dohodu s ekonomickou univerzitou ve městě Čchang-čchun.

Nová dohoda UK s Pekingskou univerzitou by měla přinést nastartování oboustranné výměny studentů, větší spolupráci v oblasti medicíny a lektorské činnosti. Pekingská univerzita se také stane jedním ze strategických zahraničních partnerů UK v Asii.

Vedle dohody s touto VŠ má UK od roku 1998 podepsánu dohodu také s univerzitou Žen-min. Další jednání s touto vysokou školou se uskutečnila v letech 2008 a 2012. Spolupráce s jinými čínskými vysokými školami funguje především na fakultní úrovni.

Široké spektrum studijních oborů

Na Univerzitě Karlově studuje 35 Číňanů a další 26 je zde na krátkodobém studijním pobytu. Spektrum oborů, kterým se věnují, je velice široké. Zahrnuje například matematiku, ekonomické teorie, mezinárodní teritoriální studia, sociologii, chemii, biologii, botaniku nebo medicínu.

Pětadvacet čínských studentů nastoupilo loni v září na VŠFS, kde je zapojena do programu spoluorganizovaného ještě univerzitou v americkém Seattlu. Věnují se obchodnímu managementu a firemním financím. „Před zahájením studia asi byla největším problémem jednak dostatečná znalost angličtiny a jednak obavy rodičů o bezpečnost jejich dětí v Evropě," řekla mluvčí VŠFS Magdalena Straková.

Angličtinu účastníci programu vylepšovali ročním intenzivním kurzem ještě v Číně a v kurzech angličtiny pokračují i v Česku. Pro představu o životě v české metropoli se osvědčilo natáčení videí ze života studentů v Praze. „Natočili jsme imatrikulace, točíme videa z výuky i společenského života čínských studentů, která obsahují jejich vzkazy a doporučení," uvedla mluvčí.

Stipendia nad rámec vládní dohody

Filozofická fakulta díky vládním stipendiím každoročně vysílá sedm lidí na jazykovou stáž do Číny. Mezivládní dohoda také umožňuje získat prostředky na působení čínského lektora na Filozofické fakultě UK. Tito lektoři zpravidla tráví v Česku dva roky. V posledních letech čínská strana poskytuje stipendia zahraničním studentům nad rámec vládní dohody, která využívají také Češi.

Zájem o studium sinologie na Filozofické fakultě UK byl v posledních letech na bakalářském stupni poměrně stabilní. Od roku 2013 do loňska každoročně hlásilo asi osm desítek lidí, přijato jich bylo 17 až 18. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Jaroslava Kořínková z tiskového oddělení fakulty.

Čím dál menší zájem byl ale o pokračování na magisterské úrovni, počet přihlášek v tomto období klesl ze 24 na deset. Přijato bylo sedm až 12 lidí ročně. Pro nadcházející akademický rok podalo přihlášku 69 lidí na bakalářský stupeň a tři uchazeči o magisterské studium.

Také Číňané mají možnost naučit se česky na vysoké škole. Bohemistika se tam vyučuje jen na Pekingské univerzitě cizích jazyků, kam v rámci mezivládní dohody ministerstvo školství vysílá české lektory.

Čtěte také: Obliba Prahy v Číně stoupá. V kurzu je novomanželská turistika a lázně