Pražská zoo chová zejozoby od roku 1996. Velký úspěch zaznamenala v roce 2011, kdy se jí jako první z evropských zoo povedl přirozený odchov zejozoba afrického pod rodiči. Letos si může připsat další úspěch, a to světový – nejvíce přirozeně odchovaných mláďat za osm chovatelských sezón.

„V prvních dnech chovatelé dvakrát denně pravidelně lezou k hnízdům, aby mláďata zvážili, dle potřeby přikrmili a podali výživové doplňky a léky, než se chovné páry ujmou své rodičovské úlohy naplno,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Zoo Praha pro velký zájem veřejnosti vrací do Galerie v Gočárových domech sklípkany.
Máte rádi velké pavouky? V pražské zoo začíná výstava Sklípkani

Zejozobi afričtí se coby potravní specialisté živí sladkovodními rybami a kuřaty; nejdůležitější složku potravy ovšem tvoří hlemýždi. Úžasní ptáci je svým zručným, speciálně uzpůsobeným zobákem vytahují z ulit, aniž by je porušili. V hnízdní sezóně dokáže pražské hejno denně spořádat celý kbelík hlemýžďů.

Celkem se v pražské zoologické zahradě podařilo odchovat již 30 mláďat zejozoba afrického, která pak odešla jak do českých zoo, tak do zoo ve Francii, Německu a Rakousku.

Velemlok Karlo v pražské zoologické zahradě.
Když vyroste, jediný jeho nepřítel je člověk. Zoo se pokusí rozmnožit velemloky