„Věřím tomu, že ulice Za Poříčskou bránou má to nejhorší už za sebou. Z naší iniciativy byl oživen dům, ve kterém nyní působí mj. divadlo Pomezí, recyklační spolek Z pokoje do pokoje nebo Divoké matky. Vznikla studie architekta Igora Kovačeviće na celkovou rekonstrukci, která byla předána Technické správě komunikací a ta chystá její realizaci," uvedl místostarosta osmé městské části Petr Vilgus (SZ).

Sezení i přes noc

"Ve čtvrtek jsme ve spolupráci se společností CCEA MOBA a spolkem Divoké matky zpříjemnili prostředí a veřejný prostor u výstupu z metra Florenc směrem k ulici Za Poříčskou bránou. Pod záštitou radní Hany Matoušové se "trojúhelník" změnil k nepoznání," doplnil.

V rámci tzv. street gardeningu byl prostor osazen velkými truhlíky s květinami. Stolky a židle dodal pražský magistrát. Posedět zde může v libovolnou denní či noční dobu kdokoli, na noc se sezení uklízet nebude. "Vypadá to moc hezky, ale uvidíme, jak dlouho a v jakém stavu to tu vydrží," podotkl chlapík přihlížející slavnostnímu zahájení provozu.

Guerilla gardening v Karlíně.
Přibyl další "partyzánský záhonek". Tentokrát u jednoho stromu v Praze 8

„Je s podivem, že ulice, která se nachází v centru Prahy, je takovým způsobem dlouhodobě zanedbaná. Tím spíš, že se jedná o stanici metra, která je leckdy to první, co vidí turisté při své návštěvě našeho hlavního města,“ podivoval se Vilgus už dříve.

Již loni byly v ulici Za Poříčskou bránou dlážděné chodníky vyměněny za asfaltové, do průchodu u Florence byly nainstalovány podzemní kontejnery na tříděný odpad. 

Nástěnná malba v ulici Za Poříčskou bránou.
Ulici Za Poříčskou bránou vyzdobila obrovská nástěnná malba