Zde není WC pro psy." S takovými vzkazy na chodnících se nyní setkávají obyvatelé Prahy 7. Nápisy rozhořčeného pisatele upozorňují na něco, co trápí lidi v celé metropoli, zejména pak na jaře, když roztaje sníh.

Starosta Prahy 7 si problém uvědomuje

V Praze je v současnosti evidováno téměř sto tisíc psů. Nejvíce jich je přihlášených v Praze 4 a 6, kde to je více než 8 tisíc zvířat. Na počet obyvatel je ale daleko nejvíc psů právě na Letné v Praze 7, kde žije mezi čtyřmi až pěti tisíci psů.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský si problém uvědomuje. Jiné řešení než v častějším úklidu ale nenachází. „Ve standardní den projde každý chodník třikrát někdo, kdo ho uklidí. Jednou to je vysavač a dvakrát to jsou lidé," vysvětluje.

Pejskaři městské části ročně stojí několik desítek milionů

Ti podle něj uklidí většinu nepořádku, nikdy ale nezajistí pořádek na sto procent. „Úklid nás stojí 19 milionů ročně. Kdybychom chtěli, aby se uklízelo i zbylých pět procent nepořádku, museli bychom investovat dvakrát více peněz, a to už by mohlo být bráno jako mrhání veřejnými prostředky," dodává.

Pejskaři tak městské části ročně stojí několik desítek milionů korun. Samotní majitelé psů ale zaplatí ze své kapsy jen zlomek těchto nákladů jeden pes stojí ročně maximálně 1500 korun, senioři ale mají poplatek snížený na 200 korun.

Jediné východisko vidí radní v psí vyhlášce

Nízké sazby za psy kritizuje například radní pro životní prostředí v Praze 2 Václav Vondrášek. „Majiteli psů jsou u nás z poloviny důchodci. K čemu ale tato výhoda? Pes je něco navíc a měli by si za něj i zaplatit," zlobí se.

Jediné východisko ze složité situace vidí v psí vyhlášce, která by donutila lidi mít psa stále na vodítku a tedy i pod kontrolou. O její potřebě se však v Praze mluví už několik let a její platnost je stále v nedohlednu.

Nepořádek po psím příteli může vyjít draho

„Vyhláška s psími exkrementy vůbec nesouvisí. Problém je v nezodpovědných majitelích," míní pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková. Ti se většinou nebojí ani pokut. Nepořádek po jejich psím příteli jim totiž může přijít pěkně draho strážník má právo uložit na místě pokutu až 5000 korun.

Psí vyhlášky v Evropě. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Česká musherka Michaela Srchová: Pes je kamarád. Ne stroj nebo sportovní náčiní