Po jeho dostavbě lidé v této oblasti volají dlouhodobě; silný provoz provázený hlukem a smogem označují nejen jako obtěžující, ale také jako velmi nebezpečný.

V místě vznikla kolona – to ovšem není stav nikterak výjimečný; zácpy se zde tvoří běžně: jak vlivem silného provozu, tak kvůli nehodám, které nejsou zrovna ojedinělé.

Demonstrace se změnila v manifestaci 

Demonstrace zorganizovaná občanskou iniciativou Za dostavbu Pražského okruhu se nicméně zřejmě stala jen manifestací vůle odpůrců aut – bez reálné možnosti něco rychle změnit.

Kdy se začne stavět, nikdo závazně nepoví – a říci ani nedokáže; otazníky možná visí i nad přesným vedením trasy. Protože zatím nebylo vydáno územní rozhodnutí, stavba nebyla přednostně zařazena do procesu EIA – posouzení vlivu stavby na životní prostředí; výhled na pokrok v přípravě stavby je tedy zatím v nedohlednu.

Množí se požadavky 

Navíc se ozývají starostové obcí některých obcí v okolí volající po změně plánované trasy. Přicházejí s požadavky na posunutí dálniční komunikace dále od své zástavby, kterou by si přáli vést dále od své zástavby – s čímž ovšem zase nesouhlasí sousedé.

Řešení nabízející ukončení trablů s nákladní dopravou vidí pražský magistrát ze svého pohledu v úvahách o zavedení zákazu vjezdu rozměrnějších kamionů na území hlavního města – což ovšem přineslo skutečné zděšení v Říčanech.

Jinou možnost, než směrovat své jízdy přes toto město na Praze-východ, by totiž řidiči těžkých monster pak hledali obtížně – a říčanská radnice se bojí, že těžká nákladní doprava by město prakticky paralyzovala.

Čtěte také: Demonstrace slibuje velký dopravní kolaps