Podle Češkové si policie k zásahu přizvala zástupce TI, kteří se v minulých měsících podíleli na právním posouzení některých smluv dopravního podniku. „Vyjádříme se k tomu do protokolu, který budeme sepisovat. Pravděpodobně vůči tomu podáme nějaké námitky, protože si myslíme, že by tyto osoby neměly s důkazním materiálem nijak manipulovat," řekla ČTK Češková.

Čtěte také: Pražský dopravní podnik prohledávají kriminalisté

„Pokud se jedné straně něco nelíbí, má právo to řešit dostupnými prostředky," reagoval na oznámení dopravního podniku šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Podle něj však u zásahu mohou být i nezúčastněné osoby, je v pravomoci policie si je pozvat. „Já bych to neřekl tak, že jsou to zástupci Transparency International. Je to mylná interpretace," uvedl bez dalšího vysvětlení.

Kdo přesně byl zásahu přítomen, není jasné. Advokát Václav Láska, který pracuje pro TI a zároveň vypracoval prověrku nevýhodných smluv dopravního podniku, to ale podle svých slov nebyl. „Dopravní podnik mi již vypověděl smlouvu a důrazně mě upozornil, že musím v případu zachovávat povinnost mlčenlivosti," řekl Láska.

Čtěte také: Zásah policie v dopravním podniku? Známe možné důvody

Na základě prověrky, kterou lidé kolem advokáta Lásky vypracovali, měl být udělán forenzní audit několika nevýhodných kontraktů. Audit byl ale podle Češkové zastaven. Důvodem je to, že podnik si nechá zpracovat širší forenzní audit na všechny kontrakty od začátku roku 2007 do současnosti. „Nebudeme provádět současně dva forenzní audity, ale vysoutěžíme akreditovanou společnost na provádění auditů," řekla Češková.

Policie dnes v podniku hledá dokumenty související s některými nevýhodnými kontrakty. Podle Češkové je ale možné, že se některé vůbec nepodaří dohledat. „Některé věci z předchozích dob z působení předchozího vedení, které skončilo na konci minulého roku, se stále hledají. Nemohu vyloučit, že se něco vůbec nenajde," konstatovala.