„Zatímco dříve bývalo zvykem rozlévat štamgastům pivo nošené ze sklepa v mázech, U Pinkasů se proti všem zvyklostem pivo čepovalo ze sudů přímo ve sklepě," sdělil obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Věhlas výtečného plzeňského piva rychle narůstal, zato každodenní služba se pro číšníky stávala doslova „noční můrou". Dříve prý číšníci U Pinkasů unesli najednou i 15 půllitrů, aby si ušetřili cestu do schodů. Někdy se tak jediná šichta podobala třeba deseti výpravám na Petřínskou rozhlednu. Běhání s pivy do schodů vydrželo U Pinkasů mnoho a mnoho desetiletí, než zavedli pivní rozvody do všech podlaží.

O tom, že šichta u Pinkasů je tvrdá dřina, vědí své Lukáš Svoboda i Ota Haurythun, kteří své zkušenosti uplatnili a vyhráli v soutěži o mistra čepování. „Vyběhnout schody se skvěle načepovaným pivem je dřina, ale zároveň kus historie, kterou si soutěžící každoročním během s oblibou připomínají. Genius loci, úcta ke 170 let dlouhé tradici a vynikající pivo k vyhlášené restauraci U Pinkasů neodmyslitelně patří," říká výčepní Ota Haurythun, loňský vítěz titulu Pilsner Urquell Master Bartender.

V soutěži se hodnotí nejen čas, ale také kvalita doneseného piva. „Posuzuje se míra načepovaného piva, správně hustá krémová pěna a samozřejmě čas, protože ten vždy hraje pro zákazníka. Čím dříve se k němu čerstvě načepované pivo dostane, tím je zážitek z lahodně řízného nápoje silnější," utvrzuje Václav Berka.

Vítěz Pinkasovy noční můry získá nejen peněžitou odměnu, sud piva a symbolicky zarámovanou noční můru, ale jeho čas bude dle tradice zapsán na koženou zástěru umístěnou hned vedle výčepu.

Každoročně se na Pinkasovu noční můru přihlásí na 16 reprezentantů vyhlášených pražských i plzeňských hospod. Letošní ročník provází také stejné kulaté výročí 170 let, protože půl roku před otevřením pražské hospody poprvé uvařili první várku spodně kvašeného zlatého ležáku Pilsner Urquell.