Nový park dvakrát větší než Stromovka má do čtyř let vzniknout nedaleko Černého Mostu. Na ploše 170 hektarů, kterou dnes pokrývají jen pole a louky, chce město vybudovat rozsáhlý rekreační areál. Jeden z největších, jaký kdy v metropoli vznikl.

Práce na realizaci projektu, který může stát až 600 milionů korun, mají začít již za několik dní. „Zatím ještě nemáme územní rozhodnutí, v srpnu už bychom ale práce rádi odstartovali,“ řekl Deníku Jiří Toman, ředitel odboru městského investora magistrátu.

Zahájení stavební činnosti netrpělivě očekává městská část Praha 14. Nová rekreační oblast mezi Černým Mostem, Dolními Počernicemi a Hostavicemi bude podle místní radnice velkým přínosem. „Projekt je velmi velkorysý, bude se jednat o jednu z největších parkových ploch v Praze, jež nabídne velmi dobré vybavení, co se rekreace týče. Severovýchodní část města získá další nádhernou lokalitu,“ pochvaluje si zástupce starosty Bohumil Sobotka (ODS).

Rekreace pro každého

Podle autora projektu Tomáše Pospíšila ze společnosti d plus – projektová a inženýrská nabídne park řadu možností k rekreaci. „Chceme, aby zde vznikl park, ve kterém se lidé budou opravdu cítit jako v přírodě. Je možné říct, že plocha bude rozdělena na dvě části. Na severu poblíž sídliště Černý Most bude jakési zázemí, měl by zde být například amfiteátr a další zařízení pro aktivní odpočinek. Na jihu bude park víc přírodní,“ říká Pospíšil.

Plánovaná podoba parku. Na severu, poblíž sídliště Černý Most, bude amfiteátr a další zařízení pro volný odpočinek, jižní část bude více přírodní.
V plánu je mimo jiné výstavba rozhledny, sáňkařského svahu a několika hřišť. Novou rekreační zónu bude také protínat síť cest, cyklostezek nebo dráhy pro inline. Na své si tak podle autora projektu přijde opravdu každý.
Stamilionová investice

To vše přijde město na stovky milionů korun, magistrát by proto rád získal příspěvek z evropských fondů. Projekt bude také pro svou náročnost rozdělen do několika etap.

„Maximalistické odhady jsou až 600 milionů korun, k nim se ale pravděpodobně nepřiblížíme,“ předpokládá Toman a dodává: „V první etapě dojde k základním terénním úpravám, pro něž bude dovezena ornice vytěžená při stavbě Vysočanské radiály. Po ní bude následovat druhá fáze, při které bude vybudována síť cest a cyklostezek.“

Závěr v roce 2011?

Celkové náklady za první dvě etapy by se pak podle něj mohly pohybovat mezi 80 a 90 miliony korun. Úpravy terénu a vysazování stromů potrvá zhruba dva roky. Jako poslední přijde na řadu umístění mobiliáře, osvětlení a informačních cedulí. Podle magistrátu by se tak mohlo stát již v roce 2011.