Provedená bezpečnostní opatření v těchto dnech rozbouřila i tuzemskou politickou scénu. Policie se stala terčem zejména pravicové opozice, po jejíž žádosti se příští týden poslanci sejdou na mimořádné schůzi, kde bude policejní postup vysvětlovat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Rozdílné názory na práci policie mají i nejvyšší ústavní činitelé. zatímco prezident Miloš Zeman policistům za jejich práci poděkoval, premiér Bohuslav Sobotka považuje některé zásahy za excesy.

„V tuto chvíli jsem přesvědčen, že policie udělala dobrou práci. Myslím si, že přesvědčíme i ústavní činitele, že není potřeba přijímat nějaká opatření vůči práci policie," řekl ve čtvrtek Tuhý.

Předtím zveřejnil výsledky interního šetření policie, které ukázalo, že se při bezpečnostních opatřeních chybovalo pouze na pražské FAMU, kam policisté přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám. Tuhý zdůraznil, že policisté nechtěli nechat vlajky sundat. Chyba byla v tom, že opakovaně vstoupili na akademickou půdu.

Spolupráce ano, rozkazy ne

Šéf policie vyloučil, že by se zhoršily jeho vztahy s ministrem Chovancem, který ho k urychlené kontrole vyzval. „Ministr má zájem na tom, aby česká policie nebyla ohrožena ve smyslu neoprávněného obviňování. proto tady byl apel, abychom urychlili proces mediálních témat a jasně potvrdili nebo vyvrátili, jestli došlo k pochybení," uvedl Tuhý.

Postupy policie při bezpečnostních opatřeních v minulých dnech nechali prověřit také žalobci z pražského vrchního státního zastupitelství. Podle Tuhého jde o standardní postup, v kterém chtějí využít všechny zákonné možnosti.

„To je princip demokratické společnosti. Rozhodně nejsem proti tomu, aby státní zástupci nebo Generální inspekce bezpečnostních sborů konali. Ať to řádně prošetří a dají informace o tom, jaký je reálný stav," uvedl Tuhý.

Policejní prezident také potvrdil, že v některých bezpečnostních otázkách česká policie spolupracovala s čínskou stranou. Popřel však, že by mohli čeští policisté dostávat úkoly nebo zadání. „Pokud jsou ty věci komunikovány, tak se týkají výhradně bezpečnosti a zabezpečení. Žádné další speciální pokyny směřující do jiných oblastí tady nejsou a nemohou být," zdůraznil Tuhý.

Čtěte také: Policie tvrdí, že při návštěvě z Číny s výjimkou FAMU nechybovala