„Altán v Ornamentální zahradě nabídne úkryt před nepříznivým počasím, bude sloužit jako učebna uprostřed zahrady, čajovna a co je nejdůležitější, součástí altánu budou i toalety. Ty nahradí současné plastové, které jsou velmi nedůstojné. Snad nám tak návštěvníci odpustí, že bude od března do konce prázdnin část Ornamentální zahrady ve stavebním módu," uvedla Jana Tužová, pověřená řízením trojské botanické zahrady.

Nejstarší pokladna

Ve stejné části zahrady se nachází i nejstarší pokladna Jih, přes kterou návštěvnicí poprvé prošli už v roce 1992. Proto se i ta letos dočká proměny.

„Na místě starého a bortícího se plotu vznikne nové oplocení s konstrukcí, na které budou popínavé růže. Podél plotu vybudujeme i nový chodník. Pro zahradu je důležitý nejen rozvoj expozic, ale i to, jak působí její okolí. Stavba důstojného nástupu začne 4. ledna a skončí do konce dubna," popsala další vylepšení Ivana Tomková z trojské botanické zahrady.

Na jaře bude možné v severní části zahrady spočinout ve stínu popínavých vistárií a kiwi pod pergolou, která dříve poskytovala stín pouze stínomilným trvalkám. Také plocha trávníku, na němž se bude možné u výstavních fóliovníků slunit, se výrazně zvětší.

Skleník Fata Morgana

Některé stavební úpravy začaly už letos, a to ve skleníku Fata Morgana.

„Právě realizujeme takzvanou Green Gallery, která vzniká v chodbě mezi nížinnou a chlazenou částí skleníku. Návštěvnicí tak budou mít nově příležitost si sednout a obdivovat vystavená díla. Pří této příležitosti projde faceliftem i terasa, kterou najdete v blízkosti vodopádu. Ta dostane nový povrch i zábradlí a bude udělaná tak, aby přebytečná voda, která na ni ze závlah naprší, stékala do záhonů," vyjmenovala Tomková.