VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Okamura chce lákat do Prahy na morek a kaštany

Praha /FOTOGALERIE/ - Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a také jedna z tváří televizní soutěže podnikatelů hledajících investory Tomio Okamura se v sobotu odpoledne změnil v prodavače na stánku.

10.4.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
20 fotografií

Pokrmy z finále kulinářské soutěže Jak chutná Praha je od soboty možno ochutnat u jednoho ze stánků v rámci velikonočních trhů. Při zahájení je servíroval i viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Foto: Deník/Milan Holakovský

Mají ale Češi výřečné prodejce na stáncích! A šikovné. Koupit si pochoutky u tohohle černovlasého chlapíka, který o servírovaných pokrmech povídá tak zasvěceně a s nepřehlédnutelným nadšením, a navíc nemá problém dorozumět se v cizí řeči – to je skutečná radost. Zvlášť když nabízí takové laskominy, o kterých se ani v bedekrech nepíše.

Také české návštěvníky velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze usměvavý prodavač v jednom ze stánků zaujal. Vypadá jako ten Tomio z obrazovky, žertuje jako Tomio – a skutečně je to on. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a také jedna z tváří televizní soutěže podnikatelů hledajících investory Tomio Okamura se v sobotu odpoledne změnil v prodavače na stánku.

A dařilo se mu. „Mohl byste se tím živit,“ složila mu poklonu jedna ze zákaznic. Okamura nepopíral, že i jemu se takovýhle kontakt s lidmi zamlouvá – o změně profese ale neuvažuje. „Víte, já jsem hodně náročný,“ naznačil, že míní vydělávat jinde než na stánku. Hodlá se držet působení ve službách pro turisty.

Právě s tím ale jeho přítomnost za pultem souvisela. Odstartovala finálovou část projektu Pražské informační služby a Pražského kulinářského institutu nazvaného Jak chutná Praha, jehož je Okamura spoluautorem. Cílem je hledat zapomenuté delikatesy, na kterých si lidé v Praze pochutnávali před sto lety, vyzkoušet, jak chutnají mlsným jazýčkům jednadvacátého století – a těmi nejúspěšnějšími obohatit nabídku pražské gastronomie tak, aby nově objevné tradiční dobroty mohli ochutnat nejen obyvatelé metropole, ale i její návštěvníci. Právě nabídka lokálních specialit patří v Evropě k turistickým hitům – jak ukazují zkušenosti například z Francie, Španělska či Itálie, ale nově třeba i z Rakouska. Praha v tomto ohledu poněkud ustrnula – a kvůli tomu, aby ochutnal rozmanité variace na guláš či svíčkovou, žádný návštěvník nepřijede. Chtělo by to aspoň dvě, raději však tak čtyři novinky s příchutí tradice kořeněné duchem monarchie Švejkových dob a prvorepublikové éry, kdy pražské podniky s kumpány obrážel tvůrce této slavné postavy Jaroslav Hašek.

Ochutnávka finálových receptů

O tom, která staronová lákadla dostanou příležitost zabojovat o to, aby se znovu zařadily k zážitkům spojovaným s Prahou, mohou rozhodovat i návštěvníci velikonočních trhů na Staroměstském náměstí. Právě tam totiž mají příležitost postupně ochutnat dvacet lahůdek (vybraných za pomoci odborníků ze dvou stovek receptů původně zaslaných do soutěže), jež mohou lidé hodnotit v internetovém hlasování. Tomio Okamura již své favority má: sladký dezert z morkových kostí, kaštanová polévka, střešovický talián, hráškový krém se šunkou a jehněčí kýtu na majoránce.

V rámci působení na stánku se z něho stal „specialista“ na nalévání kaštanové polévky a servírování taliánů. Obojí vychvaloval téměř do nebes. A jeho přesvědčivost zabírala. Ačkoli všechny taliány byly stejné, řada kupujících odcházela s přesvědčením, že pávě oni si odnášejí „protekčního“ většího buřtíka.

Kdo by ostatně odolal doporučení muže, který se netajil tím, že uzeniny nejí, jelikož mastnota a rozemleté náhražky nedělají jeho žaludku dobře – nešizenou pochoutku z čistého masa ale vyzkoušel a doporučuje ji s tím, že si pochutnal bez jakýchkoli následků! A kaštanová polévka? Ta se podle jeho slov stala opravdovým hitem. „Je vynikající, za to dám ruku do ohně – nebo možná i do vroucího oleje, jak se kdysi dělalo Japonsku,“ zažertoval v narážce na svůj původ a také na dávnou životní epizodu, kdy se v zemi vycházejícího slunce tři a půl roku živil jako prodejce popcornu a koly. V sobotu mohl na Staroměstském náměstí zúročit zkušenosti. „Já tu na stánku můžu být; mám zdravotní průkaz. Jen s penězi musíte támhle k pokladně; já bych tu hotovost popletl,“ usmíval se na zákazníky.

Pochoutky jsou na internetu

Hlasovat o nejlepší recept může veřejnost do konce května na stránkách www.pis.cz nebo na snadno zapamatovatelné adrese www.jakchutnapraha.cz; slavnostní vyhlášení výsledků se pak uskuteční 9. června. Finálové recepty najdete také ZDE, kde jsou postupně zveřejňovány.

Autor: Milan Holakovský

10.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Většina stran zatím neví, kdo bude v Praze jejich volebním lídrem

Po 42 letech se sešlo šest pamětníků příchodu 25 000 000. návštěvníka pražské zoo z roku 1975. Zoo Praha pro ně opět připravila slavnostní dort.
3

Zoo Praha odstartovala 86. sezonu. Slavnostní zahájení se neslo v retro stylu

AKTUALIZOVÁNO

Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky ve sv. Vítu

Praha - Tělo zesnulého kardinála Miloslava Vlka bylo dnes po církevních obřadech uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále sv. Víta. Obřadu přihlíželo přes 2000 lidí. Pohřeb ukončil poslední rozloučení s kardinálem, který zemřel před týdnem ve věku 84 let.

AKTUALIZOVÁNO

Pohřeb kardinála Vlka: rozloučit se přišly stovky lidí i členové vlády

Praha - V katedrále sv. Víta na Pražském hradě začala v sobotu po 11.00 hodin zádušní mše za zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Poslednímu rozloučení s ním přihlíží věřící, kteří katedrálu zcela zaplnili. Někteří lidé sledují bohoslužbu z nádvoří a náměstí před Hradem, kde jsou velkoplošné obrazovky. Ty jsou i v samotném chrámu, kromě přenosu obřadu na nich lidé viděli fotografie a dokumenty z Vlkova života. V minulých dvou dnech se s emeritním pražským arcibiskupem a českým primasem přišly rozloučit tisíce lidí. Po skončení mše bude kardinálovo tělo uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále.

AKTUALIZOVÁNO

Okruh jednoho kilometru uzavřel nález pozůstatků z války

Praha – Nečekaný rozruch přinesl v pátek odpoledne archeologický průzkum v Letňanech – na staveništi mezi ulicemi Škarvadova a Kadečkové. Ve výkopu byl nalezen předmět, který připomíná leteckou pumu. Přivolaný policejní pyrotechnik před třetí odpoledne vymezil nebezpečnou zónu 500 metrů kolem místa nálezu – tedy kruh o kilometrovém průměru.

Dalík obnovu řízení nenavrhl, informace soudu byla chybná

Praha - Odsouzený lobbista Marek Dalík obnovu trestního řízení v kauze nákupu pandurů nenavrhl. Pražský městský soud v pátek dementoval svou předchozí informaci o podání návrhu, kterou původně uvedl v justiční databázi a následně i potvrdil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci vznikla chyba tak, že právník v jiné, nesouvisející kauze zaslal soudu omylem návrh na obnovu řízení pod spisovou značkou Dalíkova případu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies