Skleněné perličky se původně foukaly pro výrobu bižuterie. Skleněná trubička se nahřála nad kahanem, ústy se do ní fouknul vzduch a tím vznikla perlička. Stejným způsobem se pokračovalo dál a dál, zručný foukač tak mohl "z ruky" nafoukat 200 až 300 tuctů perlí denně. V roce 1876 byl v Josefově Dole vynalezen foukací strojek s formou. Do formy bylo možné zpočátku vyfouknout 2–8 perliček naráz, s vylepšováním hořáků se později forma prodlužovala až na 36 perliček. Perličky se tedy už nefoukaly ústy, ale pomocí měchu. Řada perlí, tzv. "klauče" se po vyfouknutí musí ještě nastříbřit, obarvit, případně namalovat a rozřezat na jednotlivé perle.

Čtěte také: Za křehkou krásou na Novoborsko

Současná výroba se od té původní příliš neliší - stále je využíván foukací strojek a formy. Foukání perliček je stejně jako dříve závislé spíše na zručnosti a zkušenostech foukače, než na dokonalé technologii. Ostatně svůj perlařský um si můžete vyzkoušet i na vlastní kůži a to v kreativní dílně, která je součástí prodejny vánočních ozdob v Poniklé. Ozdoby si můžete tvořit podle návodů, nebo podle své vlastní fantazie. Využití dílny je zdarma, platíte pouze za spotřebovaný materiál.

Po odhalení perlařského tajemství se přesuneme do dalších malebných míst krkonošského pohoří a to do Harrachova. Ve zdejší sklárně, která je nejstarší fungující sklárnou ve Střední Evropě, si nenechte ujít ukázku kompletního zpracování skla, tzn. foukání, broušení a rytí skla. Sklárna byla založena v roce 1712 na jilemnickém panství hrabat Harrachů. Zachoval se zde tradiční způsob výroby a to díky unikátní 100 let staré historické brusírna skla, která je poháněná transmisemi a vodní turbínou. Vše je v téměř původní podobě a plně funkční.

Sortiment výroby tvoří zejména luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry. Díky vyhlídce do hutní haly s pecemi budete sklářům tak blízko, jak jen to jde. A že se jedná o nelehké řemeslo, že můžete i sami přesvědčit. Sice asi nezvládnete vyrobit skleněný zvon jako v blízké kapli, ale za asistence mistra skláře se můžete pokusit o vlastní skleničku či jiný artefakt. Po tomto náročném úkolu nezapomeňte osvěžit své hrdlo místním kvasnicovým pivem, které se pyšní oceněním Zlatá pivní pečeť. A tajemství této vytříbené chuti? Voda z pramene hraběte Harracha.

A komu by sklářské putování nestačilo, může se přejet podívat do polských Piechowic, kde se od počátku 20. století vyrábí především křišťálové sklo ve stylu art deco.

Tak co říkáte, nevydáte se do Krkonoš?