Podle jeho údajů k 16:30 padly rekordy na 79 ze 147 stanic měřící déle než 30 let. Sedm z nich zaznamenalo dokonce nejvyšší červnovou teplotu pro danou stanici. Měsíční rekord přepisovali v Moravskoslezském kraji ve stanicích Ostrava-Poruba, Mošnov, Bohumín-Záblatí, Lučina a Lysá hora a dále ve Zlínském kraji ve Valašském Meziříčí a Vsetíně.

Teploty dnes podle meteorologů stoupaly ještě výše než v pátek odpoledne. Na mnoha stanicích se maxima vyšplhala nad 31 stupňů Celsia, v krajním případě právě až k 36 stupňům. V Čechách se po poledni začaly tvořit bouřky. Teploty po dešti obvykle klesaly na hodnoty kolem 20 stupňů Celsia.

V noci teplota neklesne pod 20 stupňů

V noci na neděli by podle meteorologů přesto mohla být další tropická noc, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů. Na velkém počtu stanic ji zaznamenali již v noci z pátku na sobotu, kdy byla podle ČHMÚ plošně nejteplejší noc na území ČR v letošním roce. Průměrná noční teplota činila 18,9 stupně, nejteplejšími kraji byly Jihomoravský (20,3 stupně) a Královéhradecký (20,1 stupně). Nejtepleji bylo v Holovousech na Jičínsku, kde teplota během noci neklesla pod 23,9 stupně Celsia.

Na velkém počtu stanic byl překonán extrém nejteplejší noci pro daný den, na menším počtu pak extrém pro měsíc červen. U tří stanic s řadou pozorování delší třiceti let, konkrétně Nový Hradec Králové, Nový Bydžov a Počátky, byla dokonce překonána absolutně nejvyšší teplota tropické noci v historii měření.

Na dnešek by tropickou noc mohly zaznamenat zejména stanice na Moravě a ve Slezsku, kam dorazí studená fronta s oblačností a srážkami až během nočních hodin.