Turnaj patří do prestižního okruhu WTA a je dotován částkou 250 tisíc dolarů. Ještě v loňském roce se hrálo o dvojnásobnou částku. „Půlmilionová dotace je nezbytná k tomu, aby u nás mohly startovat dvě hráčky z Top 10. Petra Kvitová ale nemůže hrát kvůli zranění a tak bylo zbytečné dotaci opět navyšovat," vysvětluje ředitelka turnaje Petra Černošková.

Loni v Praze triumfovala Lucie Šafářová.
Stromovka se už těší na plejádu tenisových hvězd

U hráček má turnaj zvuk 

Nasazenou jedničkou bude v současnosti nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková. „Turnaj ve Stromovce patří k nejlepším turnajům této kategorie. Každoročně je skvěle zorganizovaný, Praha je navíc krásná, takže u hráček má tenhle turnaj zvuk," těší hráčku číslo 3 na světovém žebříčku, která na Prague Open triumfovala v roce 2015.

„Bylo by krásné získat doma znovu titul. Bude to ale těžké, antuka není můj nejoblíbenější povrch. Ale mým cílem je vyhrát," usmívá se. Kromě zmiňované Kvitové se ve Stromovce představí kompletní česká špička, chybět tedy nebudou Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Kristýna Plíšková nebo také stoupající hvězda Markéta Vondroušová.

Na pražský turnaj se neplatí vstupné

V roli obhájkyně loňského prvenství jde do boje Šafářová. „Po minulém roce se těším ještě víc. Je to náš jediný WTA turnaj, navíc před skvělým publikem, doma je prostě doma. Turnaj je opět silně obsazený, takže obhájit nebude nic jednoduchého," neskrývá nadšení.

Pražský turnaj je pověstný také tím, že se na něj neplatí vstupné a diváci tak mohou vidět tenistky světové úrovně zdarma. To platí i letos, ovšem s jednou změnou. Kvůli velikému zájmu, který převyšoval kapacitu, se bude platit na závěrečné dva finálové dny.

Caroline Wozniacká.
Pražský turnaj láká na přehlídku českých tenistek a Wozniackou

„Vznikal přetlak, lidé se do areálu nedostali a začínalo jít o bezpečnost," vysvětluje ředitelka turnaje. Ovšem kdo nesehnal vstupenku v předprodeji, může finále sledovat pouze v televizi, je totiž beznadějně vyprodáno. Ženský tenis u nás prostě letí.

Hvězdy Prague Open. Infografika. Zdroj: Redakce