Nejen, že návrh prošel o jeden jediný hlas. Hlas ale nevyšel z „oficiálních" koaličních lavic. Náměstek primátorky pro oblast územního plánování Matěj Stropnický (SZ, ŽnS, Trojkoalice) ruku pro nezvedl, a de facto tak „podpořil" opozici, která byla proti návrhu.

„Zastoupit" ho musela Monika Krobová Hášová (nestr.), která teprve před nedávnem opustila opoziční klub TOP 09. Ta v úvodu schůze dokonce žádala o stažení bodu z programu. Argumentovala tím, že pokud by v desetiletém tendru zvítězila jiná firma, než Pražské služby (PS), pak by to vedlo k neodvratnému krachu PS, které jsou většinově vlastněny hlavním městem.

Draze vykoupená chyba?

„Vypsání takové zakázky by bylo obrovskou chybou. Praha by mohla přijít až o dvě miliardy korun," vzkázal exradní hlavního města, nyní zastupitel za TOP 09 Jiří Nouza. „Ohrožujete existenci Pražských služeb, které zaměstnávají přes 1500 lidí," komentoval návrh koalice zastupitel a místopředseda dozorčí rady Pražských služeb Milan Růžička. Poukázal na to, že nejcennější ve firmě je spalovna Malešice, která je „zlatým vejcem" PS.

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy několikrát bez soutěže prodloužilo. V současnosti chystá další prodloužení za 1,6 miliardy korun bez DPH. Radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN) řekla, že chce tuto situaci ukončit. Cestou je podle ní otevřené výběrové řízení.

„Musíme udělat to, co předchozí vedení města neudělalo," uvedla. „V tuto chvíli nemáme jinou možnost," potvrdil zastupitel Petr Štěpánek (SZ).

Pražské služby - fakta

Praha jako většinový vlastník dlouhé měsíce usilovala o akvizici Pražských služeb. Směřovala k tomu, aby mohla prostřednictvím vlastní firmy v souladu se zákonem zajišťovat svoz odpadu sama. Prahu ale nakonec předešla odpadová společnost AVE CZ patřící do skupiny firem Daniela Křetínského. Koupila pětinu akcií Pražských služeb. Stejná firma poté Praze opakovaně nabídla, že od ní odkoupí její podíl ve firmě. V posledním dopise z prosince loňského roku nabídla skoro 3,2 miliardy korun.

Praha se dosud nevypořádala ani s plánem na vyčlenění části Pražských služeb, kterou chystala původní rada. Radní Plamínková se ale nedávno nechala slyšet, že s plánovaným pachtem, který prověřuje antimonopolní úřad, nesouhlasí.

Pražané každý rok vyprodukují zhruba 400 tisíc tun komunálního odpadu. Například v roce 2013 to bylo 400.908 tun, což bylo o zhruba 8.000 tun méně než v roce 2012. Město pak každoročně vydá na zpracování odpadu přibližně 1,2 miliardy korun. Více než polovinu celkového množství odpadu tvoří směsný odpad, v roce 2013 to bylo 250.212 tun. Na druhém místě je velkoobjemový odpad, kterého bylo v tomto roce 32.419 tun.

Pražské služby měly předloni čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun.