Kardinála v sobotu vyprovodil na poslední cestu sborový zpěv Svatováclavského chorálu a zvuk největšího zvonu v katedrále i v celé České republice, Zikmunda, který zvoní jen výjimečně. Rakev nesli mimo jiné českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a plzeňský biskup Tomáš Holub.

Čtěte také: Pohřeb kardinála Vlka: rozloučit se přišly stovky lidí i členové vlády

V kapli jsou uloženy ostatky pražských arcibiskupů

Před rakví byla nesena dvě významná světská ocenění pro kardinála Vlka, Řád Tomáše Garriqua Masaryka za zásluhy o demokracii a Velký kříž za zásluhy od Spolkové republiky Německo. Po ukončení obřadu odešli duchovní z katedrály opět v dlouhém liturgickém průvodu; jejich příchod před polednem obřady zahájil.

Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) či Karla Kašpara (1870-1941).

Kázání pronesl emeritní biskup Radkovský

Sobotní zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989, to, že budoval úřad Arcibiskupství pražského, pomáhal při budování církevního školství a položil základy arcidiecézní charity.

Kázání před uložením do hrobu pronesl emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který připomněl Vlkovo působení za socialismu. Obřady posledního rozloučení vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kardinála vyprovodil na poslední cestu sborový zpěv Svatováclavského chorálu. Rakev nesli mimi jiné českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a plzeňský biskup Tomáš Holub.

Uctít kardinála vlka přijeli i kardinálové z okolních zemí 

S kardinálem Vlkem se rozloučili také zástupci Ekumenické rady církví, apoštolský nuncius v Praze Giuseppe Leanza přečetl telegram od papeže Františka. "Vzpomínám s obdivem na jeho houževnatou věrnost Kristu, nehledě na útrapy a pronásledování církve, stejně jako na jeho plodnou a mnohostrannou apoštolskou aktivitu," citoval papeže. Za veřejnost se s Vlkem rozloučil bývalý rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm.

Kromě zástupců dalších českých a moravských diecézí přijeli uctít kardinála Vlka také kardinálové z několika okolních evropských zemí, ale i z Thajska. Tamní arcibiskup kardinál Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit je představitel hnutí fokoláre, k němuž se Vlk hlásil. Na obřad přišli také někteří členové vlády - ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) a šéf lidovců Pavel Bělobrádek nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Čtěte také: Druhý den se lidé přicházejí rozloučit s kardinálem Vlkem