„Zatím jsme dodržovali, co jsme slibovali, vždy to bylo poklidné. Čekali jsme shovívavější jednání a výsledky od magistrátu nebo vlády. Bohužel ale k ničemu nedošlo a tak jsme došli k závěru, že když se chovají takto a mají z nás srandu, tak tu slušnost dáme stranou taky a uděláme protest co nejrazantnější,“ uvedl pro Lidovky Bednář.

Sdružení českých taxikářů zorganizovalo 2. října v Praze protestní jízdu proti sdíleným přepravním službám typu Uber. Na snímku je kolona vozů protestujících řidičů taxislužby při jízdě od letiště.
Blokáda taxikářům nic nepřinesla. Už zítra jim hrozí tvrdá odveta

Místo taxametru aplikace

Pražským taxikářům se nelíbí, že řidiči Uberu poskytují prakticky stejné služby jako oni a přitom mají odlišné podmínky provozování, tj. jezdí bez taxikářské koncese, nemají taxametry a nemají auta evidovaná jako je tomu v případě vozidel taxislužby. Taxikáři se také domnívají, že mnoho řidičů Uberu je zaměstnáváno načerno a že neplatí daně. Proti tomu se v minulosti už několikrát ohrazovala sama společnost, podle ní se na jejich řidiče vztahují stejná pravidla jako na živnostníky. Hájí se také tím, že neprovozují klasickou taxislužbu, ale spolujízdu.

Spor vyvrcholil minulé pondělí protestní jízdou taxikářů, která na několik hodin zablokovala pražskou dopravu. Ve čtvrtek problematiku řešil vládní úřad, kde se jím zabývali experti. Jednání nakonec skončilo tím, že řidiči alternativní služby by měli mít jiné podmínky než klasická taxislužba. Ministerstvo už připravuje novelu zákona o silniční dopravě, podle které by taxislužby mohly místo taxametru používat mobilní aplikace. „To není řešení. Aplikace nefungují třeba v tunelech nebo podzemních parkovištích. Všude po světě Uber zakazují a tady jej chtějí za každou cenu prosadit,“ komentuje pro Lidovky. cz Bednář.

Protest taxikářů. Ilustrační foto.
Pomalá jízda taxikářů zablokuje příjezd do metropole a na letiště v Ruzyni

Primátorka postupu taxikářů nerozumí

Protestu, který se chystá, by se mělo zúčastnit mnohem více aut než toho, který se uskutečnil minulý týden před letištěm Václava Havla. Ve hře je i varianta, že by došlo k zablokování jedné či více ulic. Taxikáři chtějí prý demonstraci lépe připravit. „Mě už začalo hodně urážet, když o mě někdo říká, že jsem zloděj,“ doplnil Bednář.

Pražská primátorka postupu taxikářů nerozumí a tvrdí, že magistrát dělá to, co řekl, tedy, že od minulého týdne provádí přísné kontroly. Sdružení pražských taxikářů, podle ní, nedefinovalo, co vlastně chce. Taxikáři to vidí jinak a už nechtějí s magistrátem komunikovat. Magistrát nám dal najevo, že se s námi bavit nebude. Tvrdí, že na to nemáme mandát,“ dodal Bednář.

Taxi. Ilustrační foto.
Magistrát se chystá na nepoctivé taxikáře na hlavním nádraží, v Pařížské i jinde