„Naši svišti usnuli přibližně 7. října loňského roku, kdy se definitivně přestali objevovat u krmení, a poprvé se probudili během letošního víkendu 13. a 14. února. V loňském roce jsme přitom zaznamenali začátek jejich aktivity až kolem 28. února," přiblížil kurátor Pavel Brandl.

„V expozici u urzonů před pavilonem Indonéská džungle v současné době chováme jeden pár. Druhý pár je v zázemí a i u něj aktivita stoupá. Lesní svišti jsou v evropských chovech ojedinělí, a ti, které zde najdeme, pocházejí vesměs z našich odchovů, přičemž v ostatních zoo se nerozmnožují," dodal.

U syslů mizí krmení

Sysel z volně žijící kolonie pod Sklenářkou.Syslové se letos probudili přibližně ve stejnou dobu jako svišti. „O jejich aktivitě ovšem zatím svědčí pouze to, že v aklimatizační voliéře mizí krmení, které jim sem předkládáme - přímé pozorování zvířat zatím chybí," zmínil Pavel Brandl.

V tomto ročním období se totiž syslové na povrchu objevují jen ve dnech, kdy svítí slunce, takže možnost zahlédnout je nad zemí je velmi omezená. V předchozích letech se probouzeli o něco později, obvykle v prvních dnech března.

„Loni se zazimovali začátkem září, což je u nich obvyklý termín. Syslové totiž chodí spát velmi brzy, někdy dokonce už v srpnu. Kolonie našich syslů pod Sklenářkou žije už dvě sezóny volně vypuštěná mimo voliéru a odhadem čítá okolo padesáti jedinců," doplnil Brandl.

Čtěte také: Do pražské zoo přišlo první jaro. V pouštní expozici Kattakum