Politický proces s řeholníky na jaře 1950 souvisel s takzvaným číhošťským zázrakem. Proces s farářem Josefem Toufarem se nemohl uskutečnit, protože Toufar zemřel 25. února 1950 ve vězeňské nemocnici na následky brutálního vyšetřování.

Komunistické vedení proto dalo pokyn k zatčení vybraných představitelů mužských řádů a k zahájení přípravy procesu s nimi. Zatčeni byli opati Bohumil Vít Tajovský a Augustin Machalka, v březnu 1950 následovalo zatčení dalších sedmi představitelů řádu.

Čtěte také: V klášteře Panny Marie Sněžné začal festival proti totalitě Mene Tekel

Všichni odsouzení se dočkali rehabilitace v roce 1993

Soudní přelíčení se konalo od 31. března do 5. dubna 1950. Z deseti obžalovaných představitelů řádů byl za zločiny velezrady a vyzvědačství odsouzen k nejvyššímu trestu doživotí Ján Ivan Mastiliak, člen řeckokatolické větve redemptoristů v Michalovcích.

Zbylých devět bylo odsouzeno k úhrnnému trestu 132 roků vězení. Plné rehabilitace se všichni odsouzení dočkali v roce 1993. Machalka, který byl za války od roku 1942 v koncentračním táboře, byl vězněn deset let.

Rekonstrukci procesu mohou lidé sledovat přes web ČT 

Mezi žalobce tehdy usedla i Ludmila Brožová-Polednová, která se o pár měsíců později zúčastnila jako dělnická prokurátorka soudního líčení s političkou Miladou Horákovou. Soudnímu senátu tehdy předsedal Jaroslav Novák, mezi žalobci byli kromě Polednové Karel Čížek a Josef Urválek.

Festival Mene Tekel přináší svědectví o protiprávnosti totalitních režimů. Soustřeďuje se zejména na připomínání odkazu obětí nacismu a komunismu. Během festivalového týdne se každoročně uskuteční zhruba 30 akcí. Festival se vždy koná kolem 25. února, letos od 27. února do 9. března. Pronásledování římskokatolické církve v Československu v době komunistické totality se věnují i výstavy v ambitu kláštera na Jungmannově náměstí. Rekonstrukci procesu mohou lidé sledovat od 14.00 i přes web České televize, která je tradičním partnerem festivalu.