„Hlavním tématem konference je posouzení nejlepších studentů a jejich vědeckých činností v kategoriích bakalářského a magisterského studia," uvedl Pavel Uhlář, pedagog FFUK a jeden z patnáctičlenné hodnotící komise.

Podle Pavla Uhláře se studenti zaměřují třeba na forenzní psychologii. Jinými slovy je to vypracování osobnostního profilu toho kterého člověka. Používá se v kriminalistice a napomáhá tak v řešení závažných trestných činů podle modu operandi, tedy způsobu provedení, například vraždy.

Hodnotící komise zřejmě nebude mít lehké rozhodování - šestadvacet studentských vědeckých prací jistě stojí nejen za přečtení. Podle oslovených odborníků ukázat na vítěze je ve vysoké úrovni studentského snažení vždy ještě těžší.

Nahlédnutí do duše člověka

„Je to především o schopnostech, jak úspěšně nahlédnout do duše člověka. Ta se mění s rytmem a potřebami doby, tím pádem se mění i myšlení lidí. Výhodou současných studentů může být to, že minulost s odlišným způsobem života společnosti jejich budoucí profesi nijak neovlivní. Doba je jinde a psychika člověka vesměs také," vysvětloval nejmenovaný policejní rada.

Nicméně může to být právě nadcházející konference, která názory odborníků jen potvrdí. Tomu by mělo odpovídat i ohodnocení nejlepších studentských prací. „Samozřejmě i na to hodnotící komise myslela. Vítězi obdrží spolu s uznáním i dary věcné povahy," poznamenal pedagog Pavel Uhlář s tím, že příští mezinárodní setkání by se mělo za rok konat na Slovensku.