Soutěž byla určena architektům a designérům do 30 let. Všichni se prezentovali fotografiemi svých projektů a realizací na webových stránkách soutěže. Nejlepších 50 postoupilo do finále, kde o vítězích rozhodovala odborná porota, jejímž předsedou byl architekt, výtvarník a designér Bořek Šípek, který v sobotu zesnul.

Vítěz pro Muzeum finské architektury navrhoval nové prostory pro pořádání besed, přednášek nebo výstav. Na projektu Hoffmann pracoval při pobytu na Aalto University v Helsinkách v rámci programu Erasmus. „Vítězství v soutěži je pro mě pocta, vážím si ho a je pro mě v velkou motivací do další práce," uvedl.

Na druhém místě v soutěži skončil Kuo Jao-ťien z čínské univerzity Fo-šan, třetí byla Renata Horová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Návrh Jakuba Hoffmanna na interiér Muzea finské architektury.

Hoffmann nyní začíná v ateliéru architekta Ondřeje Císlera pracovat na diplomové práci, jež bude prohloubením připravovaného Kampusu Albertov, nových vědeckých pracovišť Matematicko-fyzikální, Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Budu se zabývat projektem sportovního centra Univerzity Karlovy. Spojím tak dvě věci, které mě zajímají – sport a architekturu – do jednoho projektu," doplnil vítěz Inspireli Awards 2015.

Čtěte také: Zemřel Bořek Šípek, dvorní výtvarník Václava Havla. Bylo mu 66 let