Jednání totiž jako první uzavřela právě TOP 09, která se dohodla na spolupráci s ČSSD a městské části roky vládnoucí ODS. Podporovat by ji dvěma hlasy mělo uskupení Volba pro město.

V rozhovoru s ČTK to včera prozradila dosavadní starostka Vladislava Hujová (TOP 09) a informaci Pražskému deníku později potvrdil samotný Stropnický. Přiznal, že z dohody TOP 09 s ODS a ČSSD je zklamaný, protože strany rozdělují zásadní programové otázky, jako je například budoucnost Nákladového nádraží Žižkov. Koalice navíc bude velmi křehká, jen díky podpoře Volby pro město má většinu jediného hlasu.

„Žns vyjednávala téměř se všemi subjekty a za námi přišla včera (ve čtvrtek pozn. red.), až když ji všichni odmítli," řekla Hujová k tomu, proč TOP 09 odmítla Stropnického nabídku.

Ten popisuje vše jinak. „Jednali jsme už dříve. Když jsme se nedohodli, nabídli jsme teď TOP 09 tři varianty spolupráce, i to, že bych se vzdal kandidatury na starostu, místo mě jsme navrhli Ondřeje Ruta, byli jsme připraveni bavit se o jednotlivých programových bodech a byli jsme připraveni v některých věcech ustoupit, rozhodně to nebylo tak, že bychom přinesli sto bodů a řekli, takto to bude," říká dosluhující místostarosta v reakci na to, že podle některých zdrojů „jednal arogantně a chtěl příliš."

Stropnický v opozici

Jeho uskupení Žižkov (nejen) sobě tak skončí v opozici, byť mohlo s TOP 09 v 35členném zastupitelstvu získat většinu křesel. O Stropnickém se v tomto týdnu mluvilo hlavně v souvislosti s policejním zásahem na radnici Prahy 3. Místostarosta vyšetřování označil za pokus o jeho diskreditaci. 

Členská základna žižkovské ODS se v posledních měsících obměnila, stále ale nemá s ohledem na kauzy z minulosti příliš dobrou pověst. Na to poukazuje i Stropnický. „TOP 09 založila kampaň na heslech, že vyžene žižkovské kmotry z radnice, otázkou tak je, zda je na radnici nechce přivést zpátky," říká Stropnický.

TOP 09 bude mít v koalici místo původních osmi jen sedm hlasů, jedna ze členek klubu plánovaný formát spolupráce odmítla. TOP 09 proto ještě jedná s Volbou pro město. Ta by žádné křeslo v radě mít neměla. Podpis koaliční smlouvy je naplánován na pondělí. V úterý se pak sejde ustavující zastupitelstvo.

Sdružení Žižkov (nejen) sobě získalo 11 z celkových 35 mandátů. TOP 09 má osm mandátů, ODS a ČSSD po pěti. Po dvou křeslech obsadí Svobodní, KSČM a nezávislí kandidáti z Volby pro město.