Pražští strážníci a hasiči jsou kromě běžných povinností často přivoláváni k neobvyklým až kuriózním případům. V roce 2010 například několikrát odchytávali zatoulaná zvířata. Nejméně ve třech případech si odvezli hada, našli rovněž vlčici, čínské prase nebo jedovaté štíry. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla mluvčí městské policie Jana Přikrylová a mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Překvapení čekalo v lednu na obyvatelku bytu ve Vysočanech. Její koupelnu totiž obsadila užovka červená. Had způsobil rozruch také v březnu v hotelu v Davídkově ulici v Praze 8. Na Štědrý den pak hada nalezla ve stoupačkách na toaletě rodina na sídlišti v Řepích. Ani v jednom případě se nejednalo o nebezpečné plazy, strážníci je odvezli do útulku.

V březnu zasahovala městská policie na sídlišti ve Stodůlkách, kde se potulovalo čínské prase. V srpnu se pak v Ruzyni potulovala vlčice, která měla obojek a vodítko. Díky tomu, že vlčice měla čip, strážníci našli v evidenci jejího chovatele. V květnu zase strážníci odvezli z vlakového nádraží ve Vršovicích terária s jedním jedovatým a jedním neškodným štírem. V dalším teráriu byli cvrčci, kteří měli být zřejmě potravou.

Psovi se zalíbilo v metru

Křížence německého ovčáka naháněli strážníci v únoru na trase C metra. Jízda podzemkou se psovi natolik zalíbila, že vagon mezi stanicemi Kačerov a Letňany vůbec neopustil. Protože se vlak v letňanské konečné stanici obracel, pes pokračoval soupravou zpět do centra. Nakonec bylo metro na Kačerově odkloněno na výlukovou kolej a strážníci černého psího pasažéra vyvedli.

Hasiče si přivolali v březnu do areálu malajského velvyslanectví. Důvodem byla kočka, která uvízla na stromě ve výšce asi 25 metrů. Hasiči kočku snesli, do týdne jim pak byla na stanici do Holešovic doručena obrovská kytice jako poděkování. V dalších měsících pak také vyprošťovali labuť, která uvízla ve výpusti rybníka.

Hledaní lidé se sami přihlásili

Městská policie letos zaznamenala také několik případů, kdy na sebe sami upozornili lidé, po kterých je vyhlášeno pátrání. Například v srpnu přišel na služebnu na Jižním Městě dvaatřicetiletý Slovák s dotazem, zda jej náhodou policie nehledá. Strážníci společně s policisty zjistili, že na muže byl vydán zatykač.

V listopadu na sebe zase upozornil muž na Břevnově, který se hlídky zeptal, jestli může porušit zákaz vjezdu a projet ulicí U Vojtěšky. Ukázalo se, že auto, v kterém muž jel, je kradené. Na Vánoce se strážníkům sám přihlásil bezdomovec s tím, že chce být zadržen, že je určitě v evidenci hledaných osob. Policie zjistila, že po muži původem z Varnsdorfu bylo opravdu vyhlášeno celostátní pátrání.

Kromě toho letos strážníci pomáhali rodící ženě, hledali rodiče ztracených dětí nebo zneškodňovali agresivní opilce. Hasiči zase odstraňovali sníh a led ze střech domů a pomáhali při povodních v Libereckém kraji.

Čtěte také: Perličky z tísňové linky