Stropnický střídá brněnskou komunální političku Janu Drápalovou, která předsednický post neobhajovala. Chce se věnovat tématům na jižní Moravě. V minulosti vedl zelené Ondřej Liška, před ním Martin Bursík, který už ale stranu opustil.

Stropnický v kandidátském projevu prohlásil, že zelení jsou stranou konsolidovanou, která respektuje vzájemnou rozmanitost. Jsou podle jeho slov stranou připravenou zahájit cestu návratu mezi strany v pravém smyslu parlamentní.

„Ano volnému trhu, ale soukromé musí přestat přenášet své náklady na veřejné," popsal svůj pohled na ekonomiku. Jako příklad uvedl, že těžba uhlí už by se posledních 20 let nevyplácela, kdyby těžební firmy musely započítat náklady na zničení krajiny.

Ekonomická moc

„Evropa je jedinečným a úspěšným projektem omezovaní svévole ekonomické moci na nadnárodní úrovni, kde jedině může být toto omezování dnes účinné," řekl ke svému pohledu na politiku. Jak dodal, kdyby ale nebylo Evropské unie, bylo by méně národního státu, suverenity i svobody. „Potřebujeme naopak více nadnárodní politiky, proto potřebujeme více Evropy," vysvětloval.

Podle jeho dřívějšího vyjádření by strana měla usilovat i o hlasy lidí, s nimiž ji nespojuje stejný životní styl i hodnoty. „Musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy," tvrdí.

Kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k migrační krizi. Je podle něj neodpustitelné, jak se hlava státu v této situaci chová. Zeman podle něj dělá svojí podbízivou politikou z občanů slabochy. Zveličuje nebezpečí, hraje prý na to horší v lidech, podporuje jejich malost, sobectví a straší. „To prezident nesmí, to je ubohé," poznamenal.

Jeho protikandidát Štěpánek hovořil hlavně o tom, že chce veškerou energii vrhnout do přípravy krajských voleb. Řekl také, že je mu vzorem politika masarykovská a havlovská, která se víc týká svobody a demokracie než ideologie.

Vykázání ze sálu

Občasné vlny smíchu vyvolalo vystoupení třetího kandidáta na předsedu, pedagoga a horolezce Šlechty. „Proč chci být předsedou strany: z jednoduchého důvodu, mám na to dost času, jsem senior," uvedl.

„Já bych tě rád upozornil, že toto je sjezd Strany zelených a vedeš kandidátskou řeč," upozornil ho moderátor debaty v momentu, kdy Šlechta řekl, že jeho první dívka v posteli byla z Otrokovic.

Šlechtu musel moderátor dvakrát vykázat ze sálu. Poprvé když hlasitými výkřiky narušoval jednání. Podruhé když dostal šanci vyjádřit se k dotazům delegátů a u mikrofonu dvakrát pronesl sprosté slovo.

Vizitka Matěje Stropnického

Datum a místo narození: 18. září 1983, Praha

Vzdělání: absolvoval mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy

Dosavadní funkce: člen zastupitelstva Hlavního města Prahy (od 2014), člen zastupitelstva Prahy 3 (od 2010), člen předsednictva Strany zelených (od 2010).

Kariéra: v letech 2003 až 2009 pracoval v Literárních novinách postupně jako přispěvatel, asistent šéfredaktora, redaktor a editor; v letech 2008 až 2009 byl asistentem poslankyně Olgy Zubové (původně SZ, později Demokratická strana zelených); od roku 2006 zasedá v zastupitelstvu Prahy 3, v letech 2010 až 2014 byl navíc místostarostou; od předloňských komunálních voleb je zastupitelem Prahy, zvolen byl za Trojkoalici (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), po volbách se stal náměstkem primátorky Adriany Krnáčové (ANO), loni v říjnu byl z funkce odvolán.

Působení v politice: do Strany zelených vstoupil v 19 letech, je řazen do levicového křídla strany; v období 2007 až 2008 byl místopředsedou Republikové rady SZ, od roku 2010 je členem předsednictva strany; od listopadu 2012 do ledna 2014 byl místopředsedou SZ.

Rodina: svobodný; jeho otcem je herec, režisér, současný ministr obrany a předseda pražské organizace hnutí ANO Martin Stropnický

Ostatní:

V 90. letech minulého století žil dlouhodobě s rodiči v Lisabonu a Římě, kde byl jeho otec velvyslancem. Studoval na tamních školách, maturoval na Francouzském lyceu v Praze.

Ztvárnil hlavní roli ve filmu režiséra F. A. Brabce Máj (2008), hrál také v seriálu o rodině Borgiů (2011), natočeném v francouzsko-německé koprodukci.
V roce 2009 ohlásil svou kandidaturu do čela Strany zelených; v souboji s Ondřejem Liškou však výrazný kritik předchozího vedení SZ v čele s Martinem Bursíkem neuspěl.

Proti jeho zvolení náměstkem primátorky předloni vystupovali i zástupci STAN, tedy jednoho z partnerů na společné kandidátce, nakonec ale Stropnický funkci získal.

Po předloňských říjnových volbách měl velkou šanci usednout do křesla starosty Prahy 3, jím vedená kandidátka Žižkov (nejen) sobě totiž v městské části vyhrála. Nakonec ale koaliční smlouvu uzavřely TOP 09, ČSSD, ODS a Volba pro město a v čele žižkovské radnice tak zůstala Vladislava Hujová (TOP 09).

Se Stropnického jménem je spojeno několik problémů v pražské koalici. Například loni v lednu způsobilo krizi jeho rozhodnutí nehlasovat pro koaliční návrh na vypsání desetiletého tendru na svoz odpadu. Za krizí, která vedla až k odvolání Stropnického a dalších tří radních a následně k rozpadu koalice, pak mimo jiné způsobilo dohadování o nové podobě pražských stavebních předpisů. Přípravu předpisů měl původně v gesci Stropnický, loni v srpnu je ale převzala primátorka Krnáčová, což vyvolalo ostrou reakci Trojkoalice.

Přehled předsedů Strany zelených

Jan Ječmínek, 1990 – 1991
Aleš Mucha, 1991 – 1992
Jaroslav Vlček, 1992 – 1995
Emil Zeman, 1995 – 1999
Jiří Čejka, 1999 – 2002
Miroslav Rokos, 2002 – 2003
Jan Beránek, 6. dubna 2003 – 24. září 2005
Martin Bursík, 24. září 2005 – 8. června 2009
Ondřej Liška, 8. června 2009 – 8. června 2014
Jana Drápalová, 24. ledna 2015 – 23. ledna 2016
Matěj Stropnický

Čtěte také: Matěj Stropnický: Kavárna se mýlí. Zemana nevolí vulgární tupci