Velký zájem je také o dvojku amerického žebříčku Vídeň. „Mezi další oblíbená města v období adventu patří například Bu-dapešť,“ prozradil marketinkový ředitel cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Na serveru Slevomat v minulém roce prodali 15 tisíc zahraničních adventních zájezdů a letos očekávají, že loňský rekord překonají. „Jen například během září, kdy startoval předprodej, jsme jich prodali přes dva tisíce,“ sdělila ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Místo obchoďáku zámek či lázně

Rostoucí zájem o adventní cesty potvrdil i obchodní ředitel agentury Zájezdy.cz Stanislav Mrázek. „Řekl bych, že z čistě nákupních výletů se zájem lidí pomalu přesouvá více do poznávacích zájezdů s bohatším programem,“ zmínil Mrázek.

Karlův most 21. září v Praze.
Neznámý člověk spadl či skočil z Karlova mostu. Hasiči nikoho nenašli

Tomu odpovídá i nabídka cestovních kanceláří. Zájezd do Drážďan často spojují s výstavou „Tři oříšky pro Popelku“ na zámku Moritzburg, kde se pohádka natáčela. Návštěvu budapešťských trhů zase rozšiřují o pobyt v termálních lázních. Výlety do Rakouska zahrnují třeba návštěvu zámku Orth či muzea společnosti Swarovski, jež vyrábí křišťálové komponenty.

Sama Vídeň pak kromě 13 adventních tržišť láká na návštěvu 27 zámků a 150 paláců na svém území. Dál zve návštěvníky do zábavního parku Prátr či Muzejní čtvrti. Pro turisty připravila speciální kartu, která slouží jako univerzální jízdenka na MHD a zároveň její držitelé mohou získat slevu na 210 místech od turistických cílů po restaurace.

Kozel se zatoulal do Pařížské ulice.
Koza se vydala o Černém pátku na nákupy do Pařížské ulice. Chytli ji strážníci

Pro značnou část lidí je přesto cesta na adventní trhy stále hlavně záminkou pro nákupy. Vyhledávané jsou řetězce s oblečením, které lze v mnoha případech koupit za zlomek toho co v Česku. Zájem je i o nákup drogerie a potravin, které mají v Rakousku a Německu obvykle vyšší kvalitu. 

InfografikaZdroj: Deník

Speciální jízdenky

Na návštěvníky adventních trhů cílí i České dráhy, které připravily speciální jízdenku ČD Tip Advent. „Se zpáteční jízdenkou si před Vánoci zajedete vlakem výhodně na jednodenní výlet do Drážďan, Vídně, Bratislavy nebo Regensburgu,“ láká zákazníky státní dopravce. Výlet do Drážďan či Bratislavy nabízí za 472 korun, do Vídně za 734.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.
Akademici vyzvali Zimu, aby nejmenoval zvolenou děkanku FSV UK

Speciální nabídku pro cestující připravila i společnost Regiojet. Jde o vlaky, které pojedou z Prahy přes Pardubice, Brno a Břeclav do Vídně čtyřikrát denně. „Spo-lečně s těmito spoji přichází také výrazné snížení jízdenek na této trase. Základní lístek ve třídě Standard vyjde na 375 korun,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Doplnil, že cena jízdenek je stejná u všech spojů bez ohledu na to, s jakým předstihem je zákazníci koupí.

Tržnice SAPA.
Celníci zabavili v Sapě desítky tisíc padělků stavebnic. Skončí v drtičce