Lékaři zatím metadon vydávají v provizorních podmínkách nízkoprahového střediska v ulici Karolíny Světlé. Podle vedoucího lékaře Zdeňka Veselého není takový provoz trvale udržitelný. V ordinaci se totiž za těchto podmínek setkávají lidé, kteří se ze závislosti léčí, s drogově závislými, kteří si přichází vyměnit injekční stříkačky. Pokud se pro metadon nenajde jiné místo, bude se muset Drop in zavřít, řekl Veselý. Bez pomoci by tak zůstalo kolem stovky pacientů.

Čtěte také: Město chce zřídit místnost, kde si závislí lidé mohou aplikovat drogy

Náměstek primátora ale takovou variantu odmítá. Středisko by se podle něj mělo v řádu týdnů přestěhovat do pronájmu v jiné lokalitě. O jaké místo jde, ale s ohledem na pokračující jednání říci nechtěl. Nájemní smlouva by měla trvat tři roky s tím, že Drop in by mohl v budoucnu působit na obou místech, tedy i na Bulovce.

Metadonovému centru skončila loni v závěru srpna nájemní smlouva v ordinaci v ulici Ve Smečkách, kde lékaři vydávali drogově závislým lidem substituci 14 let. Praha 1 opakovaně odmítla smlouvu prodloužit. Na Bulovku se mělo centrum původně stěhovat už v létě, město ale termín posunulo na přelom roku, poté na březen.

Drop in byl v České republice jednou z prvních organizací zabývajících se drogovými závislostmi. Vznikl jako nadace v roce 1991. Jde o jediný odvykací program tohoto typu v Praze. Podle odhadů přitom v metropoli žije 10.000 až 14.000 uživatelů tvrdých drog. Jen na Václavské náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí.