Do architektonického klání, které je pro stavebníky svátkem, se letos přihlásilo pětapadesát staveb.

Na stupni vítězů se ocitly především architektonické skvosty z Prahy. Ty se budou pyšnit plaketou, jenž má na budovu upozornit kolemjdoucí.

ANKETA
Která z oceněných pražských staveb se líbí vám? HLASUJTE vpravo.

Tři pražští premianti

Plaketu získala stavba Classis 7 Business Park v Praze 7, u níž porota ocenila proměnu historické technické stavby v ojedinělý soubor kancelářských staveb se zřetelem k citlivému a nápaditému využití původních konstrukcí a stavebních detailů.

Další oceněná stavbaNové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany, Holešovice byla oceněna za způsob, kterým modernizuje železniční dopravu v Praze se zřetelem k charakteristickému architektonickému řešení.

Poslední pražská Stavba roku, bytový dům Na Topolce v Praze, porotu zaujal hlavnětím, jak vstupujedo rozmanité starší zástavby.Ocenila takékvalitu stavebních prací.

Technická knihovna: soudobá i tradiční

Vedle hlavního ocenění byla udělena také Cena primátora pro nejpřínosnější stavbu v rozvoji hlavního města. Získala ji Národnítechnická knihovna.

„Osobně si nejvíc cením toho, že architektura nové knihovny je soudobá a zároveň tradiční. Navazuje totiž na tu nejlepší tradici české funkcionalisté avantgardy, která uměla být civilní i monumentální zároveň,“ řekl radní pro oblast územního rozvoje Martin Langmajer.

Knihovnu ocenil zároveň Klub za starou Prahu za to, že úspěšně doplnil a uzavřel složitý urbanistický kontext.

Knihovna - učebnice v reálné velikosti

Projekt knihovny vyšel z architektonické soutěže, která byla vyhlášena jako regionální. Účastnit se ji mohli kromě českých také architekti skandinávských zemí, Velké Británie, Holandska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a Itálie.

Motto vítězného návrhu znělo: technická učebnice v měřítku 1:1. Budova je například důsledně energeticky úsporná a po většinu roku má prakticky nulovou energetickou spotřebu.

Soutěž každoročně vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a časopis Stavitel.